Tohle cukroví bylo jednoznačným favoritem a úplně nejlepším cukrovím mého dětství. Naprosto vynikající medailonky musela babička dělat z několika dávek, když teď vidím, kolik jich je z jedné dávky, tak nechci odhadovat, kolik kousků dělala pro nás babička. Měly jsme je se sestrou nejraději a jako děti jsme samozřejmě neřešily, kolik cukroví jíme. I teď bych mohla sednout k talířku a jet, jenže už mám zábrany, bez kterých se ovšem ve svém věku neobejdu. Cukroví babička pak ještě dlouho dělala, i když jsme vyrostly. Teď je jí 95 let a už předala štafetu medailonků dále. Pár let je dělá mamka, jsou tradičně výborné, ale shodly jsme se, že nejsou úplně stejně žvýkavé jako ty babiččiny. A došly jsme k závěru, že to bude metodou šlehání bílků. Zatímco ve starém receptu nemohlo být myšleno, že se mají bílky ušlehat v robotu, tak teď si to ani nikdo jinak neumí představit. A babička právě vždycky bílky šlehala v misce pěkně růčo (nebo rúčo? víme, co je správně?). Originální medailonky jsou právě po rozležení v centru žvýkavé, prostě lahůdka. Chutí jsou ale výborné vždy, ať jsou nebo nejsou optimální struktury. Dobrota to je pokaždé.
Rozhodla jsem se
zkusit kompromisní řešení a nešlehat ručně ale v robotu -
v Kitchenaidu základním pádlem na pomalé otáčky, tak max. 2 stupeň,
v podstatě si myslím, že to zhruba může odpovídat ručnímu pohybu.
Potřebujete:
- 2 bílky
- 80 g cukru, použila jsem krupici
- 80 g mletých vlašských ořechů
Bílky
s cukrem se třou v misce půl hodiny (já v robotu pomalu stejně
dlouhou dobu). Vznikne jemná, hutná a pomalu přetékající pěna spíše charakteru
husté omáčky. Ne sníh.
Pak přimíchejte ořechy.
Přikryjte a dejte do lednice odpočívat do druhého dne.
Pak přimíchejte ořechy.
Přikryjte a dejte do lednice odpočívat do druhého dne.
Vyndejte druhý
den z lednice. Dole se mi oddělilo malé množství bílku, tak jsem ho trochu
odebrala lžičkou a zbytek zamíchala opatrně do těsta. Lžičkou dávejte na plech
malé hromádky asi tak lžičku na jednu.
Sušte
v troubě asi 40 minut při 110 °C a dalších 10 – 15 minut při 120 °C. Pak
nechte vychladnout a opatrně sundejte z papíru.
Medailonky
slepujte krémem. Na krém potřebujete:
- 70 g změklého másla
- 50 g moučkového cukru
- 50 g hořké čokolády rozpuštěné ve vodní lázni a lehce zchladlé
- 1 žloutek pokojové teploty
- trochu rumu
Medailonky jsou fakt boží, nevím, jestli se ještě trochu rozleží, ale už teď jsou, řekla bych, na půl ideální cesty. A chutnají vážně skvěle.
Žádné komentáře:
Okomentovat