Pro začátek jeden recept, kde výsledek
výrazně předčí námahu a práci, kterou je třeba vložit.
Předem si z lednice vyndejte chlazené
ingredience, ať mají pokojovou teplotu.
Potřebujtete:
· dortovou formu 28 cm
· Bebe celozrnné sušenky
· slunečnicový olej nebo rozpuštěné máslo
· 3 krabičky cream cheese z Lidlu po 200 g
· 2/3 hrnku krupicového cukru
· 2 PL škrobu
· 1 vanilkový cukr nebo 1PL extraktu
· 4 vejce
· citrónová šťáva
· 2 zralé banány
· ½ kelímku šlehačky
Korpus je z drcených sušenek. Používám
celozrnné Bebe z velké krabice, jsou velmi dobré. Stačí asi 4 malé balíčky (po
4 sušenkách), rozdrtím je v robotu a přidám malou misku rozdrcených piškotů.
Promíchejte. Teď trochu podvádím a nepoužívám rozpuštěné máslo. Do směsi
nalijte trochu slunečnicového oleje (přidávám také asi lžíci voňavého
oříškového nebo pistáciového oleje, který jsem pořídila v Lidlu). Vše
promíchejte a směs natlačte na dno dortové formy. Potřebujete větší formu (28
cm), na dno zavřete pečící papír a pak přijde sušenková drť. Nechte trochu
zvednutý okraj korpusu, ale není to vyloženě nutné.
Rozpalte troubu na 240 stupňů. Na dno
dejte hluboký plech s dostatečným množstvím horké vody.
V míse umíchejte cream cheese - 3
krabičky. Kupuji jej v Lidlu, je vynikající, výborně funguje a nezruinujete
rodinný rozpočet. Míchejte buď ručně nebo šetrně v robotu, pokud máte možnost
nízkých otáček. Přidejte 2/3 hrnku cukru krupice, 2 PL škrobu, vanilkový cukr
nebo extrakt. Pak postupně, po jednom vmíchejte 4 vejce. Přidejte šťávu z
poloviny citrónu.
V malé misce rozmačkejte 2 měkké banány
v asi 1/2 kelímku šlehačky. Vmíchejte do sýrové hmoty. Nalijte na sušenky do
formy.
Dejte do rozpálené trouby. Pokud nemáte
jistotu, že vaše dortová forma dobře těsní, dejte i přímo pod ní plech jako
pojistku.
Pečte při vysoké teplotě 12 minut, pak
teplotu stáhněte na 160 stupňů a pečte 50 - 60 minut. Pokud by se vám ke konci
zdálo, že dort tmavne příliš a ještě nějaký čas zbývá, položte na formu volně
alobal. Jen rychle, šup tam, zbytečně troubu nevětrejte. A uberte lehce
teplotu. Může se to stát, každá trouba jinak peče. Ve finále má být na povrchu
zlatý.
Když je hotovo, nechte ve vypnuté
pootevřené troubě dort chladnout asi hodinu (plech s vodou vyjměte z trouby),
pak dort vyndejte, nechte vychladnout a potom na několik hodin, nejlépe přes
noc chlaďte v lednici.
Delikátní lahůdku z této dobroty
uděláte, když ji budete podávat se šlehačkou, ozdobenou banány a přelitou
slaným karamelem. Receptů na něj je na internetu dost. Rozhodně to stojí za to
dát si práci a karamel vyrobit.
Jeden návod je zde:
http://www.midnightdessert.com/2013/12/slana-karamelova-omacka.html
Toť vše, víc slov netřeba. Z.
Žádné komentáře:
Okomentovat