pondělí 9. března 2015

Cheesecake, který se vždy povede

Pro začátek jeden recept, kde výsledek výrazně předčí námahu a práci, kterou je třeba vložit.
Předem si z lednice vyndejte chlazené ingredience, ať mají pokojovou teplotu.
Potřebujtete:
·       dortovou formu 28 cm
·       Bebe celozrnné sušenky
·       slunečnicový olej nebo rozpuštěné máslo
·       3 krabičky cream cheese z Lidlu po 200 g
·       2/3 hrnku krupicového cukru
·       2 PL škrobu
·       1 vanilkový cukr nebo 1PL extraktu
·       4 vejce
·       citrónová šťáva
·       2 zralé banány
·       ½ kelímku šlehačky
Korpus je z drcených sušenek. Používám celozrnné Bebe z velké krabice, jsou velmi dobré. Stačí asi 4 malé balíčky (po 4 sušenkách), rozdrtím je v robotu a přidám malou misku rozdrcených piškotů. Promíchejte. Teď trochu podvádím a nepoužívám rozpuštěné máslo. Do směsi nalijte trochu slunečnicového oleje (přidávám také asi lžíci voňavého oříškového nebo pistáciového oleje, který jsem pořídila v Lidlu). Vše promíchejte a směs natlačte na dno dortové formy. Potřebujete větší formu (28 cm), na dno zavřete pečící papír a pak přijde sušenková drť. Nechte trochu zvednutý okraj korpusu, ale není to vyloženě nutné.
Rozpalte troubu na 240 stupňů. Na dno dejte hluboký plech s dostatečným množstvím horké vody.
V míse umíchejte cream cheese - 3 krabičky. Kupuji jej v Lidlu, je vynikající, výborně funguje a nezruinujete rodinný rozpočet. Míchejte buď ručně nebo šetrně v robotu, pokud máte možnost nízkých otáček. Přidejte 2/3 hrnku cukru krupice, 2 PL škrobu, vanilkový cukr nebo extrakt. Pak postupně, po jednom vmíchejte 4 vejce. Přidejte šťávu z poloviny citrónu. 

V malé misce rozmačkejte 2 měkké banány v asi 1/2 kelímku šlehačky. Vmíchejte do sýrové hmoty. Nalijte na sušenky do formy.
Dejte do rozpálené trouby. Pokud nemáte jistotu, že vaše dortová forma dobře těsní, dejte i přímo pod ní plech jako pojistku.
Pečte při vysoké teplotě 12 minut, pak teplotu stáhněte na 160 stupňů a pečte 50 - 60 minut. Pokud by se vám ke konci zdálo, že dort tmavne příliš a ještě nějaký čas zbývá, položte na formu volně alobal. Jen rychle, šup tam, zbytečně troubu nevětrejte. A uberte lehce teplotu. Může se to stát, každá trouba jinak peče. Ve finále má být na povrchu zlatý.
Když je hotovo, nechte ve vypnuté pootevřené troubě dort chladnout asi hodinu (plech s vodou vyjměte z trouby), pak dort vyndejte, nechte vychladnout a potom na několik hodin, nejlépe přes noc chlaďte v lednici.

Delikátní lahůdku z této dobroty uděláte, když ji budete podávat se šlehačkou, ozdobenou banány a přelitou slaným karamelem. Receptů na něj je na internetu dost. Rozhodně to stojí za to dát si práci a karamel vyrobit.
Jeden návod je zde:
http://www.midnightdessert.com/2013/12/slana-karamelova-omacka.html





Toť vše, víc slov netřeba. Z.

Žádné komentáře: