Výborné cukroví
z pražených lískových oříšků. Recept mám od kolegyně Hanky z našeho dámského
pracovního kolektivu. Jak jste asi už postřehli, mám tyhle variace na ořechové
cukroví nejraději, když je trochu tvrdé, pak žvýkavé, mňam. Loni jsem je dělala poprvé a bylo to moje asi nejoblíbenější cukroví. Veveráčky jsou neskutečně jednochuché.
Navíc jsem je udělala v bezlepkové úpravě. Budeme mít hosta s celiakií,
takže jsem se snažila udělat aspoň nějaké cukroví, které by mohla naše drahá návštěva ochutnat.
Tak do toho.
Potřebujete:
- 150 g pražených lískových oříšků nastrouhaných najemno
- oříšky na zdobení
- 100 g moučkového cukru
- 1 vejce
- a teď ingredience, kterou jsem vynechala – 1 vrchovatá PL strouhanky. I když jsem je dělala bez strouhanky, byly podle mne stejné jako loni, těsto se zcela nepatrně lepilo, asi víc než se strouhankou. Ale to jsem vyřešila jen občasným namočením prstů do vody.
Postup je
snadný, opražte oříšky a nechte je zchladnout. Nastrouhejte je nebo namelte
na jemno. Smíchejte s cukrem a vajíčkem, udělejte těsto. Pak si nabírejte prstem špetky, ze kterých dělejte malé kuličky, neměly by mít ani centimetr v průměru,
zhruba by jednotlivé kuličky měly být velké asi jako lískové oříšky. Dávejte je
na plech vždy 3 k sobě. Doprostřed vtlačte oříšek.
Dejte sušit do
trouby na 100 °C na 30 minut a pak ještě na 120 °C dalších 15 – 20 minut.
Musíte to vyzkoušet. V receptu od Hanky mám napsáno 30 minut na 100 °C, ale
to moje ještě nebyly hotové, tak jsem přidala a krásně se mi dopekly. Neměly by
moc zlátnout, pokud začnou, tak ven s nimi z trouby.
Žádné komentáře:
Okomentovat