pondělí 21. prosince 2015

Vánočka na celý život


Tenhle recept k nám doputoval od kolegyně mého muže. Je to vyhlášená vánočka, kterou pravidelně nosí na Vánoční setkání a všichni, kdo ji jednou ochutnali, chtějí recept na tuhle dobrotu. Recept se v jejich rodině, resp. rodině jejího muže, peče po generace a my jsme jej před lety adoptovali a nedáme na něj dopustit. Sami jsme recept už mnohokrát předávali. Je to ten typ nadýchané, vláčné a nevysychající vánočky. Kdo má rád hutnější, kořeněnou vánočku podobnou štole, ten třeba nadšený nebude.

Potřebujete (na 1 vánočku):
  •  500 g mouky (na půl namíchejte hladkou a polohrubou)
  •  25 g droždí
  •  2 žloutky
  •  ¼ l mléka
  •  100 g cukru
  •  100 g oleje
  •  5 g soli
  •  1 PL vanilkového extraktu
  •  kůru z 1 bio citrónu
  •  trochu rumu
  •  rozinky, pokud dáváte
  •  1 vajíčko na potření
  •  plátky nebo kousky oloupaných mandlí na posypání
  •  podle potřeby alobal na přikrytí vánočky v troubě v průběhu pečení


Do mísy robota nasypte mouku, udělejte uprostřed důlek a do něj nadrobte droždí, dejte lžičku z odváženého cukru a s trochou vlažného mléka udělejte kašičku. Přikryjte a nechejte vzejít kvásek. Pak přidejte zbývající mléko, cukr, vejce, sůl, kůru, vanilku a olej a vypracujte těsto. Je v této fázi poměrně hutné a je třeba na něm chvíli pracovat, až vznikne hladké jemné těsto. Přikryjte a dejte na teplé místo na 2 hodiny kynout.
Pak těsto vyklopte z mísy na velmi lehce pomoučený vál, rozdělte si jej na 10 stejných dílů. S těstem se krásně pracuje.
Vypracujte válečky a upleťte si patra vánočky. Spodní z 5, pak ze 3 a navrch ze 2 válečků. Dávejte vrstvy na sebe, konce zmáčkněte a podhrňte. 
Já vezmu pak vždy špejle, které rozpůlím a propíchnu vánočku skrz naskrz na 4 místech v hřebeni až na dno, abych ji zpevnila.

Rozpalte troubu na 160 °C.
Přikryjte vánočku a nechejte ještě půl hodiny kynout. Potom ji potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte mandlemi. Dejte do trouby, peče se asi 50 minut. Po zhruba 20 minutách se do trouby podívejte, někdy mi stává, že vánočka tmavne na povrchu rychleji, tak na ni položím plát alobalu. Dokud máte tenký, dejte dvojitou vrstvu, ale jen jej volně položte, vánočku nijak nebalte. Na konci pečení do díla píchněte špejlí, když se na ní těsto nenalepí, máte hotovo. Vyndejte vánočku na mřížku a nechejte vychladnout.


 Nikdy se nestalo, že by nám vánočka ztvrdla nebo vyschla. Pravdou ovšem je, že se hnedka sní, nevydrží nikdy dlouho. Je výborná i na french toast a jiné dezerty.

Žádné komentáře: