sobota 26. září 2015

Čokoládový koláč s polevou

Tenhle recept jsem objevila na internetu, když jsem hledala nějaký rychlý a ne úplně běžný koláč, který je možné například vzít s sebou, když jdete na návštěvu. Je to americký recept a koláč je opravdu velmi jedlý, vláčný. Musela jsem ovšem upravit množství cukru a i polevu jsem celkově zredukovala, jak v množství, tak v cukru.

Potřebujete na koláč:
  •  2 hrnky polohrubé mouky
  •  1 hrnek cukru
  •  1 ČL sody
  •  ¼ ČL soli
  •  220 g másla
  •  4 PL dobrého tmavého kakaa
  •  1 hrnek vroucí vody
  •  ½ hrnku podmáslí
  •  2 vejce
  •  1 ČL vanilkového extraktu

Na polevu:
  •  150 g másla
  •  2 PL kakaa
  •  4 PL mléka
  •  250 g moučkového cukru
  •  ½ hrnku jemněji sekaných vlašských ořechů

Rozpalte troubu na 180 °C.
Na těsto smíchejte v základní míse suché ingredience. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte kakao. Do směsi vlijte vařící vodu a nechte chvíli vařit. 

Vyndejte a zchlaďte na přijatelnou teplotu, aby směs nepálila na ruce. V malé misce smíchejte podmáslí, vanilkový extrakt a vejce. Pak obě tekuté směsi promíchejte se suchou směsí.

Nalijte na vymazaný plech (klasický, velký do trouby, aby těsto bylo tenké) a dejte péct. Za 25 – 30 minut je hotovo.

Mezitím rozpusťte máslo na polevu, přidejte kakao a mléko a vanilkový extrakt. Přisypte cukr a míchejte. Nakonec vmíchejte ořechy.

Po upečení vyndejte plech s koláčem z trouby a nalijte na ještě teplý koláč polevu. Nechte vychladnout.

Žádné komentáře: