sobota 9. ledna 2016

Králík Braillon



Kdysi dávno :-) se u nás doma objevila malá kuchařka pohlednicového typu s francouzskými domácími recepty od paní Vlasty Lavalové, která ve své krátké předmluvě (tu jsem si přečetla až teď) píše, že se po válce vdala do Gaskoňska a začala se seznamovat s francouzskou kuchyní. 

Moje mamka je výborná kuchařka a nikdy se nebála zkoušet nové věci a tenkrát tu opravdu nebylo snadné přijít k nějaké inspiraci. Tato kuchařka do naší rodiny "zapadla" a pár receptů jsme si doma oblíbili, 2 se staly stálou součástí našeho jídelníčku. Jedním je vynikající savojská mrkvovo – bramborová polévka, kterou tu určitě taky někdy představím a druhým jídlem je právě králík v hořčici, pečený na bílém víně – králík Braillon. Recept jsem si proti původnímu jen mírně upravila, přidala jsem k ingrediencím tymián a anglickou slaninu (už tedy nebude jen francouzský :-) a taky jsem upravila teplotu a dobu pečení. Příprava je na to, jak luxusní lahůdka to bude, velmi snadný.

Potřebujete:
  •  králíka - naporcujte si jej, protože se porce budou předem opékat, je to praktičtější a lépe se jednotlivé kusy osmahnou
  •  Dijonskou hořčici
  •  sůl, pepř, tymián
  •  100 g anglické slaniny na plátky a ty nakrájejte na kousky
  •  250 – 300 ml suchého bílého vína
  •  200 ml šlehačky

Troubu rozehřejte na 150 °C.
Naporcovaného králíka osolte, opepřete a potřete hořčicí. 

Jednotlivé porce v pekáči (nejlépe těžkém litinovém) nebo na pánvi postupně opečte na rostlinném oleji dozlatova.  Pak ve výpeku osmahněte slaninu.

Bude to už dole připečené, jak bylo maso obalené v hořčici, ale nebojte se, dejte oheň tak, abyste si výpek nespálili do černa. Až ho zalijete vínem a budete péct v troubě, udělá vám chuť i barvu omáčky. K opečené slanině dejte zpět do pekáče maso a zalijte vínem, posypte asi lžičkou sušeného tymiánu, přiklopte poklicí a dejte do trouby. Pečte 2 hodiny. Maso bude zezlátlé i pod poklicí. Můžete pak ještě nechat 15 minut při 180 °C, ale opatrně, záleží na tom, kolik máte omáčky, aby se vám všechna neodpařila a taky se králičí maso rádo vysouší.

Jednotlivé porce vyndejte z pekáče a omáčku dejte vařit. V kelímku šlehačky rozmíchejte 2 ČL hladké mouky, přidejte k omáčce a míchejte. Provařte asi 5 – 10 minut na středním plameni. Dochuťte, pokud je třeba. 

Dejte zpět prohřát maso a můžete podávat. U nás se jí s bramborovou kaší, doma jsme dělávali brambory, ale mohou být i těstoviny. Ani s rýží by jídlo nebylo špatné, sice ne po francouzsku, ale dneska už se to tak přísně nemusí :-).

Žádné komentáře: