pátek 16. října 2015

Pečená vepřová panenka v anglické slanině


Lahůdka k víkendovému obědu. Pochutnáte si a přitom se nepředřete při přípravě. Všechno dohromady budete mít do hodiny připraveno. 
Panenka je velmi jemné libové maso, které se nesmí přesušit. V této podobě by se dala připravit i na grilu. Teď už je ale na grilování zima, tak postačí trouba. Původně jsem chtěla panenku obalenou slaninou opéct na pánvi a pak dát péct. Protože se mi slanina hodně trhala a ne úplně ideálně držela na panence, rozhodla jsem se upravit postup a pekáč jsem dala rovnou do trouby a pak panenku dala na pořádně rozpálený plech.
Potřebujete:
  •  vepřovou panenku (pro 4 osoby by měla vážit asi 500 g)
  •  150 g anglické slaniny
  •  snítku čerstvého rozmarýnu, nasekejte
  •  sůl, pepř
  •  brambory
  •  fazolové lusky
  •  máslo

Rozpalte troubu na 200 °C, dejte do ní rozpálit i pekáč, na kterém budete panenku péct.
Nejdříve dejte vařit brambory na kaši. Lusky očistěte, okrájejte, co je třeba a dejte do osolené vařící vody uvařit do měkka. Pak slijte a nechte okapat.

Panenku lehce posolte, opepřete a posypte sekaným rozmarýnem. Na vál si vyrovnejte vedle sebe plátky slaniny, na ně doprostřed dejte panenku a plátky přes ni přeložte, zabalte ji.

Položte panenku na rozpálený pekáč, opatrně, ale svižně, ať si nechladíte troubu. Nastavte čas. Pokud chcete mít panenku vevnitř růžovou, tak 15 minut. Pokud jako já vaříte pro strávníky, kteří moc nechtějí medium, nechte 20 minut, bude akorát, už ne růžová, ale ne vysušená.
Mezitím, co se maso peče, nakrájejte si nahrubo lusky. Dejte do pánve lžíci másla a fazolky na něm opečte, osolte a opepřete podle chuti.
Udělejte bramborovou kaši.

Panenka je dopečená, vyndejte z trouby a nechte 10 minut odpočinout, než zakrojíte.



Žádné komentáře: