úterý 1. prosince 2015

Mrkvový dort – carrot cake

Americká klasika, jeden z nejlepších dortů, které si můžete dát. Je opravdu vynikající a výborně se hodí do podzimního nečasu. Je vláčný a lahodný. Dělala jsem ho už mockrát a vždycky se povedl, jen musíte být trpěliví. Těsto je opravdu vlhké a potřebuje na upečení dost času. Mohlo by se vám stát, že vevnitř zůstane syrové. Tenhle recept pochází od Davida Lebovitze, což je původně kuchař a pekař a nyní bloger a autor kuchařek. Má výborný blog, kam se ráda chodím dívat. Určitě jej navštivte zde.
Recept jsem si malinko upravila, funguje i tak výborně, je už mockrát vyzkoušený.

Potřebujete:
  •  4 vejce pokojové teploty
  •  240 ml slunečnicového oleje
  •  1 ČL vanilkového extraktu
  •  2 hrnky hladké mouky (můžete 1/3 nahradit celozrnnou hladkou pšeničnou moukou nebo špaldovou moukou)
  •  1 ½ hrnku cukru (používám hnědý, ale můžete samozřejmě dát i klasický bílý cukr)
  •  2 ČL jedlé sody
  •  ½ ČL prášku do pečiva
  •  1 PL mleté skořice (používám cejlonskou skořici)
  •  špetka mletého muškátového oříšku a hřebíčku
  •  1 ČL soli
  •  4 hrnky jemně strouhané mrkve
  •   ½ hrnku sekaných brusinek (v originálním receptu jsou rozinky, ale nám jednoznačně víc v dortu chutnají brusinky, jsou kyselé a krásně doplňují sladkou mrkev)
  •  1 ČL citrónového extraktu (domácí, kůru z bio citrónu oloupejte bramborovou škrabkou bez bílé hmoty uvnitř, byla by hořká. Nakrájejte na tenké nudličky. Dejte do lahvičky a zalijte vodkou. Za pár týdnů máte luxusní extrakt)
  • šťáva z asi půlky citrónu

Můžete přihodit i sekané vlašské ořechy, ale v originále nejsou a taky je většinou nedávám, ale je to i s nimi moc dobré

Rozpalte troubu na 170 °C.

V misce smíchejte všechny suché ingredience. V robotu prošlehejte vejce do světlé, ještě ale tekuté pěny, ne úplně do tuha. Šlehejte a plynule přilívejte olej. Pak postupně přisypte a vmíchejte suché ingredience. Nakonec postupně přidejte mrkev a brusinky.
Dále pak používám 2 různé verze. Buď naliji těsto do velké dortové formy kolem 28 – 30 cm. Na dno formy dám pečící papír. 

Druhá možnost je, že těsto rozdělím do 2 menších 20 cm forem. Dejte do trouby. Peče se asi 45 – 50 minut. Zhruba po 40 minutách kontrolujte, pokud tmavne více na povrchu, vezměte špejli a zkuste těsto, jestli nelepí. Když bude uvnitř ještě syrové, přikryjte povrch alobalem a pečte dál. Musíte si konec zkrátka ohlídat. Jde to dobře, nebojte se toho, hlavní je si ohlídat vnitřek. Po upečení vyndejte a nechte vychladnout.


Na krém na tenhle dort se klasicky používá  cream cheese. Používám můj oblíbený z Lidlu v modré vaničce po 200 g. Hlavně nekupujte nízkotučný, pozor na to, ať se nespletete. Absolutní základ úspěchu je pokojová teplota jak sýru, tak másla. Proti původnímu receptu jsem v krému zredukovala moučkový cukr a přidala jsem limetkovou nebo aspoň citrónovou šťávu.

Na krém potřebujete:
  •  400 g cream cheese (2 balení)
  •  100 g měkkého másla
  •  1 ½ hrnku moučkového cukru
  •  šťáva z poloviny limety nebo malého citrónu
  •  1 ČL vanilkového extraktu

V robotu nejdříve rozmíchejte a mírně našlehejte máslo, pak velmi opatrně s pomalým mícháním přidejte cream cheese. Postupně přisypte cukr, pomalu vymíchejte dohladka. Dochuťte limetovou šťávou a vanilkou.

Vychladlý korpus si rozkrojte. Krájím opravdu tenké vrstvy, tak 1 cm, Moc se mi líbí vysoké, hodně vrstvené dortíky (hlavně ty s malým průměrem). Ale jde spíš o zábavu, že hezky vypadá a není to úplně obvyklé. Klidně stačí klasický korpus rozkrojit na 3 vrstvy. Pak už stačí jen natřít a dát dort vychladnout.

Žádné komentáře: