čtvrtek 14. ledna 2016

Dýňový toustový chleba


Vynikající, vláčný chléb. Jde o variantu základního bílého toustového chleba.
Potřebujete:
  •  250 ml dýňového pyré, pokud je hodně husté, použiji ¾ hrnku a doředím vodou do 250 ml. Pro tyto potřeby jen dýni nakrájím a v malém množství vody povařím, je za chvilku měkká, pak sliji a tyčovým mixérem udělám pyré. Zbytek můžete zamrazit po 250 ml. Pokud budete dělat bílý chleba, použijte místo pyré hrnek vlažné vody.
  •  2 PL cukru
  •  3 hrnky hladké mouky
  •  ½ kostky kvasnic
  •  1 ČL soli
Pyré mírně zahřejte, přidejte cukr, trochu hladké mouky a kvasnice, nechte vzejít kvásek. Pak přidejte zbytek mouky smíchaný se solí. Zadělejte těsto. Nechte 1 - 1, 5 hodiny kynout na teplém místě. Po vykynutí dejte na vál a rozválejte na tlustou placku a zaviňte jako roládu. Velikost dlouhé strany placky by měla odpovídat velikosti vaší hranaté formy. Do formy dejte pečící papír nebo vymažte. Vložte roládu a nechte přikryté kynout.
Troubu rozpalte na 220 °C. Na dno dávám plech a po rozpálení, když dám chleba do trouby, naliji do plechu vařící vodu (asi hrnek) rovnou z rychlovarné konvice. Pozor budete mít hned oblak páry, troubu zavřete. Pečte asi 30 minut. Po vyjmutí z trouby vyndejte z formy a nechte vychladnout na mřížce.


Žádné komentáře: