sobota 7. května 2016

Pomalu pečená jehněčí žebra


Žebra patří opět k těm částem jehněte, které dostanete, pokud nakupujete od farmáře. Dostanete všechno, co k jehněti patří. Jenže žebra nejsou zrovna snadná na servírování tak, jak jsme zvyklí u jiných částí jehněčího. Když je standardně upečete a dáte na talíř, tak to bude opravdu piplačka, všichni budou zničeni z obíračky a moc se nenajedí. Ale když všechna žebra řekněme  z půlky jehněte v jedné várce vezmete a dáte pomalu péct na několik hodin, získáte výborné měkké maso, které sami oberete předem a budete podávat v této podobě na talíři.
Po dlouhém pečení se veškerý kolagen rozpeče, šlachy a fascie půjdou krásně od masa, takže budete pracovat jen vidličkou a rukama, abyste maso obrali.

Potřebujete:
  •  jehněčí žebra, pro jedno pečení asi z půlky jehněte. 
  •  sůl
  •  asi 5 stroužků česneku
  •  koření na jehněčí
  •  trochu vody na podlití

Vlastní příprava masa před pečením je v podstatě nulová, je maso osolte, ale nebojte se toho, osolte z obou stran. Pak můžete posypat kořením na jehněčí, já jsem tentokrát posypala směsí na jehněčí od Sonnentoru, ale můžete posypat decentně tymiánem, rozmarýnem. Mohlo by se i potřít lehce hořčicí. Ale to jsem teď nedělala. Maso naskládejte do pekáče. Nasekejte česnek nahrubo a nasypte na maso a mezi jednotlivé kusy. Podlijte asi 150 ml vody, jen pro jistotu.
Dejte do trouby rozehřáté na 150 °C přikryté péct na 2 hodiny. Po 2 hodinách zvyšte teplotu na 170 stupňů a pečte ještě hodinu. Potom odkryjte a nechte ještě půl hodiny dopékat, ale v průběhu této doby již maso pravidelně polévejte výpekem. Celkem asi 3 krát. Krásně vám zezlátne a bude vonět.
Vyndejte z trouby. Maso z pekáče přendejte na tác nebo velká talíř a nechejte trochu zchladnout, pak po porcích pomocí vidliček oberte, vypreparujte maso, veškerý tuk a vazivo dávejte bokem. Z pekáče slijte tuk, za chvíli začne tuhnout a pod ním zůstane vypečená šťáva, kterou použijte na polití masa.

My jsme měli jehněčí tentokrát s mangoldem a špeclemi. 

Ale mohou být noky, bramborový knedlík, brambory i těstoviny.

Je to jídlo naprosto luxusní, maso je voňavé a měkké. Navíc prakticky bez práce.

Žádné komentáře: