Scones ve všech
podobách, na slano, na sladko, s polevou i bez, jsou v Británii a
Irsku velmi oblíbené a rozšířené drobné pečivo.
Já jsem tenhle
základní recept objevila před lety na internetu a od té doby na něj nedám
dopustit. Jste totiž bleskurychle schopni upéct ranní pečivo k snídani. Je
tak geniálně jednoduchý. Jasně, nebude to kváskový chleba, který nemá konkurenci,
ale pochutnáte si. Nedělám je sladké, takže je můžete použit i se šunkou i s marmeládou.
Směs mám připravenou v e sklenici a pak jen podle potřeby odsypu dávku na
pečení. Často je dělám jen z jedné základní dávky, upeču 6 kousků a máme
pečivo na sladkou půlku snídaně, to jest k marmeládě. Ale stejně dobře vás
zachrání, když v sobotu ráno zjistíte, že jste zapomněli na chleba.
- hladkou mouku
- sůl
- prášek do pečiva
- máslo
- podmáslí nebo mléko
Příprava je
velmi jednoduchá, záleží na tom, jakou zvolíte strategii. Pokud chcete udělat
zásobu suché směsi, tak smíchejte na každých 140 g hladké mouky 2 ČL prášku do
pečiva a špetku soli. Dobře promíchejte. Dělám zásobu většinou ze 4 dávek.
Rozpalte troubu
na 240 °C.
1 dávka odpovídá
1 hrnku suché směsi, tím se zjednodušuje pravidelné pečení. Uděláte z ní 6 kousků. Odsypte hrnek do misky.
Na 1 hrnek nastrouhejte 30 g studeného másla, ideální je máslo z mrazáku,
aby se jednotlivé vločky nespojili do hroudy. Dělám to tak, že si misku s moukou
dám na váhu a rovnou do ní strouhám a vážím. Pak přidejte 120 ml mléka nebo podmáslí.
Pokud budete péct větší množství, násobte dávku. Rychle promíchejte, dělám to v robotu,
ať se směs moc nezahřívá, opravdu stačí, aby vám vznikla hrouda.
Dejte ji na bohatě pomoučený vál, udělejte nahrubo rukama placku a přeložte, zase roztlačte a přeložte. Zopakujte celý proces asi 4 krát.
Pak vyválejte na asi 1 cm tlustou placku. Nakrájejte na čtverce.
Dejte ji na bohatě pomoučený vál, udělejte nahrubo rukama placku a přeložte, zase roztlačte a přeložte. Zopakujte celý proces asi 4 krát.
Pak vyválejte na asi 1 cm tlustou placku. Nakrájejte na čtverce.
Žádné komentáře:
Okomentovat