Ve
Vietnamu jsem zatím nebyla, takže zkušenosti nemám, ale recept jsem našla na
internetu a už několikrát pekla. Bageta patří ke koloniálnímu dědictví
Vietnamu. Mají ovšem svoji verzi francouzské klasiky, liší se jak tvarem, tak konzistencí,
která je celkově měkčí, bez tvrdé kůrky.
Nejsem ale znalec a dělám chytrou jen
proto, že jsem viděla moc pěkné instruktážní video zde: https://www.youtube.com/watch?v=Dz9r3vNRxPA
Potřebujete.
- 2 hrnky hladké mouky
- ¾ hrnku vody
- 1,5 čl sušeného droždí nebo ¼ kostky čerstvého
- 1,5 čl soli
- 1 čl cukru
Do
misky dejte teplou vodu, droždí, cukr a polovinu mouky. Promíchejte. Vznikne
řídké těsto, které necháte stát zakryté při pokojové teplotě asi 3 hodiny nebo jej dejte
přes noc do lednice. Ráno jej vyndáte, nechte chvíli ohřát. Startér by na povrchu měl mít plno bublinek :-)
Vlastní
těsto:
Ke
startéru přisypte zbytek mouky a přidejte sůl. Zadělejte těsto a důkladně
propracujte, buď rukama nebo v robotu. Ale vždycky, pokud dělám
v robotu, těsto ještě chvíli zpracovávám rukama. Když je krásně vláčné a
hladké, udělejte kouli a dejte ji kynout do misky vytřené olejem. Zakryjte a
nechte na teplém místě kynout. V zimě k tomuto účelu využívám troubu,
nastavím rozmrazovací program na 38 stupňů a čekám, až těsto zdvojnásobí objem.
Pak
opatrně vyndejte na pomoučený vál a rozdělím na 3 – 4 díly. I pokud byste
nerozuměli anglicky, podívejte se na video, je tam krásně vidět, co
s těstem dělat.
Každý dílek vezměte do ruky a utvořte kouli tak, že řezná
plocha bude na povrchu koule.
Nechte
bochánky dalších 15 minut kynout pod miskou.
Pak
vezměte bochánek, hoďte s ním lehce 3 x o vál. Rukou jako válečkem
roztlačte do obdélníku.
Zarolujte do válečku a prsty stlačte šev po
celé délce.
Máte teď váleček se slepeným švem, dlouhý tak 25 cm. Dejte ruce na
oba konce válečku, malíkovou hranou trochu více tlačte a rolujte váleček tak,
že budou konce zúžené do špičky. Celé je to velmi jednoduchý a rychlý proces.
Přeneste
bagety na pečící papír. Přikryjte a nechte kynout asi hodinu, až budou pěkně
buclaté.
Rozpalte
troubu i s plechem na 230 stupňů, na dno dejte pekáček s horkou
vodou.
Bagety
po celé délce nařízněte ostrým nožem rychlým tahem. To mi moc nejde, ale nějaký
zářez udělám. Bagety přeneste na rozpálený plech a posprejujte vodou. Pečte
celkem asi 20 minut. Po 8 minutách pečení otevřete troubu a postříkejte bagety
ještě jednou. Zavřete troubu a dopečte.
Žádné komentáře:
Okomentovat