čtvrtek 8. října 2015

Vietnamská bageta - Bánh Mi


Ve Vietnamu jsem zatím nebyla, takže zkušenosti nemám, ale recept jsem našla na internetu a už několikrát pekla. Bageta patří ke koloniálnímu dědictví Vietnamu. Mají ovšem svoji verzi francouzské klasiky, liší se jak tvarem, tak konzistencí, která je celkově měkčí, bez tvrdé kůrky. 
Nejsem ale znalec a dělám chytrou jen proto, že jsem viděla moc pěkné instruktážní video zde: https://www.youtube.com/watch?v=Dz9r3vNRxPA
Potřebujete.
  • 2 hrnky hladké mouky
  • ¾ hrnku vody
  • 1,5 čl sušeného droždí nebo ¼ kostky čerstvého
  • 1,5 čl soli
  • 1 čl cukru
Startér (sponge, polish, levain):
Do misky dejte teplou vodu, droždí, cukr a polovinu mouky. Promíchejte. Vznikne řídké těsto, které necháte stát zakryté při pokojové teplotě asi 3 hodiny nebo jej dejte přes noc do lednice. Ráno jej vyndáte, nechte chvíli ohřát. Startér by na povrchu měl mít plno bublinek :-)
Vlastní těsto:
Ke startéru přisypte zbytek mouky a přidejte sůl. Zadělejte těsto a důkladně propracujte, buď rukama nebo v robotu. Ale vždycky, pokud dělám v robotu, těsto ještě chvíli zpracovávám rukama. Když je krásně vláčné a hladké, udělejte kouli a dejte ji kynout do misky vytřené olejem. Zakryjte a nechte na teplém místě kynout. V zimě k tomuto účelu využívám troubu, nastavím rozmrazovací program na 38 stupňů a čekám, až těsto zdvojnásobí objem.

Pak opatrně vyndejte na pomoučený vál a rozdělím na 3 – 4 díly. I pokud byste nerozuměli anglicky, podívejte se na video, je tam krásně vidět, co s těstem dělat.

Každý dílek vezměte do ruky a utvořte kouli tak, že řezná plocha bude na povrchu koule.








Nechte  bochánky dalších 15 minut kynout pod miskou.
Pak vezměte bochánek, hoďte s ním lehce 3 x o vál. Rukou jako válečkem roztlačte do obdélníku. 
Zarolujte do válečku a prsty stlačte šev po celé délce. 


Máte teď váleček se slepeným švem, dlouhý tak 25 cm. Dejte ruce na oba konce válečku, malíkovou hranou trochu více tlačte a rolujte váleček tak, že budou konce zúžené do špičky. Celé je to velmi jednoduchý a rychlý proces.

Přeneste bagety na pečící papír. Přikryjte a nechte kynout asi hodinu, až budou pěkně buclaté.
Rozpalte troubu i s plechem na 230 stupňů, na dno dejte pekáček s horkou vodou.
Bagety po celé délce nařízněte ostrým nožem rychlým tahem. To mi moc nejde, ale nějaký zářez udělám. Bagety přeneste na rozpálený plech a posprejujte vodou. Pečte celkem asi 20 minut. Po 8 minutách pečení otevřete troubu a postříkejte bagety ještě jednou. Zavřete troubu a dopečte.

Žádné komentáře: