Není to jen tak
obyčejný koláč, je nejlepší z nejlepších. Nedávno jsem tenhle koláč
dostala od mamky, a i když se jinak ovládám, tentokrát jsem se nehorázně
spustila. Recept na těsto je od tety z Korytné. Už jsem tu od ní měla
recept na Boží milosti. Jde o recept na olejové těsto na moravské koláčky.
Určitě je tu taky někdy najdete, protože moravské koláčky v naší rodině
jedou. Moje moravská babička je musela dělat vždycky, když jsme přijeli na návštěvu, často počkala a pekly jsme spolu. Receptů na těsto je plno. Rozhodně se tento , pro mě nový, chystám příště na koláčky použít
Teď ale máme
místo koláčků koláč a báječný.
Potřebujete:
- 400 g hladké mouky (100 g jsem nahradila celozrnnou hladkou pšeničnou moukou, příště zkusím její podíl zvýšit)
- 100 g polohrubé mouky
- 70 g čerstvých kvasnic (zdálo se mi to moc, ale dala jsem je, těsto je totiž poměrně těžké, tak asi proto je kvasnic potřeba více, fungovalo to dobře)
- 120 g cukru
- 200 ml slunečnicového oleje
- 4 žloutky
- ¼ l teplého mléka
- ½ ČL soli
Do mísy dejte
mouku, udělejte důlek a nalijte vlažné mléko, dejte lžíci cukru a nadrobte
kvasnice a promíchejte je s mlékem a cukrem a trochou mouky v důlku.
Přikryjte a nechte kvásek vzejít.
Můžete si jej samozřejmě připravit
v samostatné míse a pak přidat k mouce. Po vzejití kvasnic přidejte
ostatní ingredience a zadělejte těsto.
Nechte vykynout asi 40 minut, až těsto zdvojnásobí objem, pak
promíchněte rukou. Nechte ještě půl hodiny.
Rozpalte troubu
na 180 °C.
Vezměte velký
plech a buď jej vymažte nebo použijte pečící papír či podložku. Těsto dejte na plech a
mokrýma rukama rozprostřete po plechu. Můžete i část těsta dát na malý kulatý
plech, celý koláč pak bude po nakynutí v troubě při pečení celkově nižší. Povrch
poklaďte půlkami či čtvrtkami švestek a posypte drobenkou.
Dejte péct na
půl hodiny, ke konci hlídejte.
Žádné komentáře:
Okomentovat