Špecle mám moc
ráda. Je to těstovina, kterou můžete upravit mnoha způsoby a také vyrobit
z různých surovin. Navíc jsou rychle hotové. Kromě základu – hrubá mouka,
vejce, sůl, voda nebo mléka, můžete do těsta přidat brambory, tvaroh, ricottu.
Jsou to v podstatě takové nočky v různých verzích. Tentokrát jsem se rozhodla je připravit ze špaldové mouky. Už jsem
dělala i z žitné a byly výborné.
Potřebujete:
- 250 g špaldové celozrnné mouky. Měla jsem hladkou, ale ona je v podstatě tím, jak je celozrnná celkově hrubší
- 3 vejce
- 150 ml mléka, případně trochu více, těsto musí být schopné propadávat sítkem na halušky nebo špecle
- ½ ČL soli
- miska vařeného špenátu nebo mangoldu
- 30 g másla
- 50 – 70 g čedaru nebo jiného výraznějšího sýru
Špenát jsem měla
připravený, ještě jsem sebrala velkou mísu na zahradě. Listy jsem omyla,
pokrájela a podusila na másle, osolila, opepřila. Nakonec jsem přidala trochu
šlehačky na zjemnění. Ve výsledku toho byl asi litr. Vy si připravte špenátové
listy, jak jste zvyklí, rozhodně ale nedělejte protlak, ideální jsou celé nebo
aspoň sekané mražené listy (pokud máte čerstvé, není co řešit).
Dejte vařit
aspoň 3 litrový hrnec s osolenou vodou. Z mouky, vajec, mléka a soli
umíchejte těsto. Ne moc řídké, ne moc husté. Asi jako těsto na litou buchtu
nebo lépe na bábovku.
Těsto do vařící vody pasírujte přes síto na halušky,
pokud nemáte, dá se i ukrajovat z porce těsta na prkénku nožem přímo do
vody. Je to ovšem pracnější.
Nechte vždy dávku vyplavat na povrch a pak krátce,
tak 2 – 3 minuty povařte. Pokud si nejste jistí, můžete jednu housenku vylovit
a ochutnat, jestli už je hotovo. Uvařené špecle vyndejte a dejte do mísy nebo
druhého hrnce, kam jste dali kousek másla, promíchejte, přiklopte.
Postupně
uvařte všechny nudle.
Zapněte troubu
na 200 stupňů a vymažte si pekáček (cca 25 x 30 cm).
Pak v míse
smíchejte špecle se špenátem, opepřete a lehce můžete nastrouhat muškátový
oříšek. Dejte do pekáče a posypte strouhaným sýrem.
Dejte do trouby na 30
minut.
Dobrou chuť.
Žádné komentáře:
Okomentovat