pátek 30. října 2015

Trhaná králičí pečeně s ricottovými nočky

Králík, kterého jsem dostala od sestřenice, byl původně mražený. Ovšem cestováním ze Slovácka k nám do Východních Čech značně polevil ve ztuhlosti.  Rozmrazené se znovu mrazit nemá, takže jsem musela aktualizovat plán a zařadit králíka do víkendového jídelníčku. Králičí maso máme rádi. U nás doma jsme nikdy králíky nemívali, pocházíme z městského odchovu. Nejsme tedy postiženi syndromem – králíka nejím, nemůžu ho ani vidět, jedli jsme ho celé dětství. Králíka nemáme moc často, výhradně ovšem domácího. V úpravě jsem se rozhodla pro pomalé pečení a byla to dobrá volba.
Potřebujete:
  •  králíka
  •  Dijonskou hořčici, asi 2 – 3 PL
  •  3 stroužky česneku
  •  sůl, pepř
  •  bylinky, použila jsem sušené, asi po 1 ČL – tymián, šalvěj, rozmarýn
  •  100 g anglické slaniny na plátky
  •  200 ml bílého vína
  •  trochu vody
  •  kelímek šlehačky
  •  250 g ricotty
  •  1 vejce
  •  ½ ČL soli
  •  1 š hladké mouky
  •  hrst strouhaného sýru parmazánového typu
  •  miska zeleného, měla jsem výhonky brokolice, ale může být špenát nebo mangold, případně můžete tuto ingredienci úplně vynechat.


Troubu zapněte na 150 stupňů.
Králíka osolte, potřete hořčicí, ve které jste rozmíchali česnek a bylinky, pak pokryjte anglickou slaninou. Dejte do pekáčku a podlijte vínem a trochou vody. Na dně by měl být asi 1 cm tekutiny. Přikryjte poklicí. Dejte péct na 3 hodiny. Je potřeba vždy po hodině zkontrolovat, zda se nevypekla tekutina a v případě potřeby trochu podlít. Na poslední půlhodinu zvyšte teplotu na 180 stupňů a odkryjte. Nechte zezlátnout. Mělo by být hotovo. Vyndejte pekáč z trouby, nechte chvíli odpočinout. 

Maso vyndejte z pekáče, bude se pravděpodobně rozpadat. Výpek přelijte (přes cedník) do jiného hrnce. Pokud ho je málo, přilijte trochu bílého vína a krátce povařte. Přilijte šlehačku a dochuťte.
Maso z králíka oberte po velkých kusech, nebo jak to jde a pak 2 vidličkami natrhejte na kousky.
Na nočky smíchejte v robotu najednou všechny ingredience. Pokud to jen trochu jde, nevynechte sýr. V chuti noků je jemný a jsou pak dobré i samy o sobě.

Dělám noky podle tohoto receptu poměrně často a nikdy nemusím nic přidávat (mouku). Těsto je měkké, nadýchané. Vyklopte jej na pomoučený vál a rovnou rozdělte na díly, udělejte válečky. 

Už se snažte další mouku do nich nezapracovávat, jen si jí pomozte proti lepení těsta, ale jde to dobře. Udělejte nočky a vhoďte do vařící osolené vody. Vařte asi 5 minut od vyplavání.

Zeleninu nakrájejte na nudličky nebo kousky lehce osmahněte na másle, přidejte noky a proházejte.
Dejte porci noků na talíř, navrch maso a zalijte omáčkou.

Žádné komentáře: