Králík, kterého jsem
dostala od sestřenice, byl původně mražený. Ovšem cestováním ze Slovácka k nám do Východních Čech značně polevil ve ztuhlosti. Rozmrazené se znovu mrazit nemá, takže jsem musela aktualizovat plán a zařadit králíka do
víkendového jídelníčku. Králičí maso máme rádi. U nás doma jsme nikdy králíky nemívali, pocházíme
z městského odchovu. Nejsme tedy postiženi syndromem – králíka nejím,
nemůžu ho ani vidět, jedli jsme ho celé dětství. Králíka nemáme
moc často, výhradně ovšem domácího. V úpravě
jsem se rozhodla pro pomalé pečení a byla to dobrá volba.
Potřebujete:
- králíka
- Dijonskou hořčici, asi 2 – 3 PL
- 3 stroužky česneku
- sůl, pepř
- bylinky, použila jsem sušené, asi po 1 ČL – tymián, šalvěj, rozmarýn
- 100 g anglické slaniny na plátky
- 200 ml bílého vína
- trochu vody
- kelímek šlehačky
- 250 g ricotty
- 1 vejce
- ½ ČL soli
- 1 š hladké mouky
- hrst strouhaného sýru parmazánového typu
- miska zeleného, měla jsem výhonky brokolice, ale může být špenát nebo mangold, případně můžete tuto ingredienci úplně vynechat.
Troubu zapněte
na 150 stupňů.
Králíka osolte,
potřete hořčicí, ve které jste rozmíchali česnek a bylinky, pak pokryjte anglickou
slaninou. Dejte do pekáčku a podlijte vínem a trochou vody. Na dně by měl být
asi 1 cm tekutiny. Přikryjte poklicí. Dejte péct na 3 hodiny. Je potřeba vždy
po hodině zkontrolovat, zda se nevypekla tekutina a v případě potřeby trochu
podlít. Na poslední půlhodinu zvyšte teplotu na 180 stupňů a odkryjte. Nechte
zezlátnout. Mělo by být hotovo. Vyndejte pekáč z trouby,
nechte chvíli odpočinout.
Maso vyndejte z pekáče, bude se pravděpodobně
rozpadat. Výpek přelijte (přes cedník) do jiného hrnce. Pokud ho je málo,
přilijte trochu bílého vína a krátce povařte. Přilijte šlehačku a dochuťte.
Maso
z králíka oberte po velkých kusech, nebo jak to jde a pak 2 vidličkami
natrhejte na kousky.
Na nočky
smíchejte v robotu najednou všechny ingredience. Pokud to jen trochu jde, nevynechte sýr. V chuti noků je jemný a jsou pak dobré i samy o sobě.
Dělám noky podle tohoto receptu poměrně často a nikdy
nemusím nic přidávat (mouku). Těsto je měkké, nadýchané. Vyklopte
jej na pomoučený vál a rovnou rozdělte na díly, udělejte válečky.
Už se
snažte další mouku do nich nezapracovávat, jen si jí pomozte proti lepení
těsta, ale jde to dobře. Udělejte nočky a vhoďte do vařící osolené vody. Vařte asi 5
minut od vyplavání.
Zeleninu
nakrájejte na nudličky nebo kousky lehce osmahněte na másle, přidejte noky a
proházejte.
Dejte porci noků
na talíř, navrch maso a zalijte omáčkou.
Žádné komentáře:
Okomentovat