neděle 18. října 2015

Ceasar salát

Je to klasika. Salát, který vás nikdy nezklame. Variací je jistě mnoho a každý má své chutě. Pokud jste ještě tento salát nezkoušeli, neváhejte. Tahle verze vás nemůže zklamat. Hlavním triumfem je dresing, který pokud možno nešiďte, je nositelem chuti celého salátu.

Potřebujete (na 3 – 4 porce):
  •  hlávku římského salátu, můžete použít i salátky Little gem, které se svou strukturou římskému velmi podobají.
  •  1 celá kuřecí prsa, případně jednoduše ochucená grilovaná nebo pečená prsíčka, množství záleží na vás, stačí i relativně málo, natrháte nebo nakrájíte menší kousky a chuti bude dost
  •  2 krajíčky staršího chleba
  •  ½ panenského olivového oleje
  •  stroužek česneku
  •  2 - 3 filety ančoviček, pokud nemáte, můžete nahradit asi 1 ČL sardelové pasty nebo špetkou soli dle chuti
  •  1ČL worchestrové omáčky
  •  po 1 ČL citronové šťávy a bílého vinného octa
  •  hrst najemno strouhaného sýru parmazánového typu

Postup je jednoduchý. Pokud máte kuřecí maso syrové, osolte, opepřete a opečte prsa na pánvi na malém množství oleje. Pak je natrhejte na kousky do salátu, velikost je na vás.
Chleba můžete nekrájet na kostičky a opéct na lžičce másla na pánvi dozlatova. Nebo jej natrhejte na kousky a dejte na chviličku opéct do trouby nasucho při 200 °C.
Salát natrhejte, dejte do mísy nebo na talíř. Poházejte masem a kousky chleba.

Na dresing smíchejte všechny ostatní ingredience. Někdy mi vyjde dost hustý, tak musí přidat trochu oleje. Ochutnejte a dolaďte chuť případně přidáním citronové šťávy. Nalijte na salát, respektive spíše pokapejte povrch lžičkou, dresink moc nalévat nejde. Promícháte si jej pak při jídle.

Žádné komentáře: