Další variace na
asijské téma, zase trochu jinak. Asijská kuchyně je geniální, jak umí být
jednoduchá a rychlá a pochutnáte si. Zejména je skvělá v tom, že stačí pár
ingrediencí, které jsou sice základ a jsou nezbytné, to ano. Ale potom můžete mít nudle či rýži,
trochu zeleniny, malý kousek masa nebo tofu nebo jen tu zeleninu a připravíte
během krátké doby večeři pro celou rodinu. Samozřejmě, že mnoho výborných jídel
vyžaduje přípravu bezpočtu různých ingrediencí a zaberou trochu víc času, ale
když spěcháte, můžete sáhnout po něčem rychlém a většinou nešlápnete vedle.
Potřebujete (pro 4 osoby):
- asi 300 g porci lososa
- 4 PL sójové omáčky
- 2 PL medu
- 4 PL rýžového nebo vinného octa
- 3 cm kus zázvoru nakrájet nadrobno
- 2 stroužky česneku na kostičky
- větší miska zeleniny, může být asijská zeleň, kterou vypěstujete nebo koupíte na trhu, špenát nebo mangold na proužky, mrkev na proužky, krájená loupáčkem na brambory, výhonková brokolice, ale i zelí na nudličky
- 4 porce čínských nudlí, mohou být i rýžové vietnamské nudle nebo rýže
- 2 PL lehce opražených sezamových semínek
Z medu,
sójovky a octa smíchejte marinádu, do které dáte lososa. Nechte marinovat aspoň 2 – 3 hodiny
nebo klidně přes noc. Uvařte nudle nebo rýži. Pak vyndejte
rybu z marinády, tu nevyhazujte, budete ji potřebovat. Opečte na pánvi,
jak máte rádi, úplně nebo do růžova, zkrátka jak chcete mít rybu udělanou. Do woku dejte
asi 2 PL oleje, osmahněte zázvor a česnek, přidejte zeleninu a opékejte.
Nalijte do pánve marinádu a krátce povařte. Vhoďte nudle, promíchejte. Pokud
budete podávat s rýží, tu dejte rovnou do misek, směs z pánve s rybou
dáte pak na bílou rýži. Dejte promíchané nudle do misek, navrch dejte natrhané
kousky lososa, posypte sezamovým semínkem.
Žádné komentáře:
Okomentovat