pátek 18. září 2015

Švestkový koláč z mandlového těsta

Švestky jsou moje oblíbené ovoce, nejraději mám ale ty staré klasické švestky švestkovaté. Malé, šišaté, aromatické, prostě nejlepší. Nemám nic proti různým jiným druhům a blumám, ale pravá švestka, je pravá švestka. Jsou z nich nejlepší povidla, knedlíky i koláče. Máme štěstí, že u nás na vsi je jich plno kolem potoků. My jsme si kvůli řadě těchto švestek na kraji našeho pozemku i posunuli plot, abychom stromy zachovali. Letos jsou úplně obalené. Úroda není každý rok stejná, ale letos se zkrátka zadařilo a i přes to, že spousta švestek v těch vedrech opadala, zbyde pro nás dost.
Tento recept jsem před lety našla na internetu a od té doby jej dělám, koláč nám moc chutná, tak doufám, že vám bude taky.

Potřebujete na švestky:
  •  300 – 400 g švestek
  •  100 ml pomerančové šťávy
  •  1 ČL pomerančové kůry
  •  1 ČL vanilkového extraktu
  •  1 PL hnědého cukru

Na těsto:
  •  150 g másla
  •  150 g hnědého cukru
  •  2 vejce
  •  100 g polohrubé mouky
  •  1, 5 ČL prášku do pečiva
  •  100 g jemně mletých mandlí
  •  drobenka na povrch

V misce promíchejte vypeckované, rozpůlené švestky s ostatními ingrediencemi a nechte asi půl hodiny marinovat.

V robotu utřete máslo s cukrem do pěny, po jednom vždy vmíchejte vejce. Pak smíchejte mouku s práškem do pečiva a přidejte k utřené směsi. Nakonec zamíchejte mandlovou mouku.
Rozpalte troubu na 180 °C.

Těsto dejte do vymazané formy průměru 30 cm. 


Navrch dejte švestky a posypte drobenkou. 

Dejte do trouby a pečte 40 - 50 minut. Ke konci hlídejte, ale tenhle koláč je dobrý trochu víc upečený. Drobenka se šťávou švestek udělá výbornou krustičku.

Nechte vychladnout, aspoň trochu, odolávat je těžké.

Žádné komentáře: