Švestky jsou
moje oblíbené ovoce, nejraději mám ale ty staré klasické švestky švestkovaté.
Malé, šišaté, aromatické, prostě nejlepší. Nemám nic proti různým jiným druhům
a blumám, ale pravá švestka, je pravá švestka. Jsou z nich nejlepší
povidla, knedlíky i koláče. Máme štěstí, že u nás na vsi je jich plno kolem
potoků. My jsme si kvůli řadě těchto švestek na kraji našeho pozemku i
posunuli plot, abychom stromy zachovali. Letos jsou úplně obalené. Úroda není každý
rok stejná, ale letos se zkrátka zadařilo a i přes to, že spousta švestek
v těch vedrech opadala, zbyde pro nás dost.
Tento recept
jsem před lety našla na internetu a od té doby jej dělám, koláč nám moc chutná,
tak doufám, že vám bude taky.
Potřebujete na
švestky:
- 300 – 400 g švestek
- 100 ml pomerančové šťávy
- 1 ČL pomerančové kůry
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1 PL hnědého cukru
Na těsto:
- 150 g másla
- 150 g hnědého cukru
- 2 vejce
- 100 g polohrubé mouky
- 1, 5 ČL prášku do pečiva
- 100 g jemně mletých mandlí
- drobenka na povrch
V misce
promíchejte vypeckované, rozpůlené švestky s ostatními ingrediencemi a
nechte asi půl hodiny marinovat.
V robotu
utřete máslo s cukrem do pěny, po jednom vždy vmíchejte vejce. Pak
smíchejte mouku s práškem do pečiva a přidejte k utřené směsi.
Nakonec zamíchejte mandlovou mouku.
Rozpalte troubu
na 180 °C.
Těsto dejte do
vymazané formy průměru 30 cm.
Navrch dejte švestky a posypte drobenkou.
Dejte
do trouby a pečte 40 - 50 minut. Ke konci hlídejte, ale tenhle koláč je dobrý
trochu víc upečený. Drobenka se šťávou švestek udělá výbornou krustičku.
Nechte
vychladnout, aspoň trochu, odolávat je těžké.
Žádné komentáře:
Okomentovat