Je jednoduše ta
nejlepší pro vás. Nevěřili byste, že bude stejně křupavá jako ta
kupovaná. A to vše bez přidaných látek pro zvýšení trvanlivosti a zvýraznění
chuti a nevím čeho všeho. Její výhodou je, že si namícháte to, co máte rádi a
víte, co jste do směsi dali. Zejména, pokud si koupíte kvalitní suroviny, pokud
možno v bio kvalitě. Ale i bez toho se rozhodně vyhnete zbytečné chemii
navíc.
Příprava je
velmi jednoduchá, postupně mícháte, drtíte, krájíte.
Potřebujete:
- 2 hrnky ovesných vloček nebo směsi různých vloček
- 1 hrnek směsi ořechů, mandlí nahrubo nasekaných
- 1 hrnek semínek, také podle toho, co máte rádi nebo co můžete. Dávám nejvíc slunečnicových, pak dýňová a chia seminka, můžete dát konopná či sezam. Je to na vás.
- 1/3 hrnku kokosu
- 100 g brusinek nasekat na velké kousky, mohou být rozinky i jiné sušené ovoce na větší kousky
- ¼ hrnku dobrého slunečnicového oleje
- ¼ hrnku agáve sirupu nebo medu
- ¼ hrnku jablečného pyré. Dělám si jej vždycky více a v balíčkách nechám zamrazit, pak stačí vyndat těsně před přípravou a nechat povolit. Pyré ale může být z různého ovoce (broskve, hrušky, meruňky)
- 1/3 hrnku drcených kakaových bobů, dávám je do směsi až po upečení
Předehřejte si
troubu na 180 °C. Celou směs připravuji rovnou na plechu. Nasypte vločky a na ně
postupně ostatní suché ingredience. Vše promíchejte. V hrníčku smíchejte
olej, sirup a přesnídávku, musíte to udělat opravdu dobře, metličkou do hladké
směsi. Pak velkou lžící omáčku rozházejte na směs na plechu a nejdříve lžící zhruba
promíchejte. Pak musíte rukou domíchat a promnout tak, aby celá směs byla vlhká.
Rozhrňte ji po plechu a dejte do trouby. Nastavte si čas 10 minut. Pak je třeba
promíchat a zase na 5 minut péct. Opět promíchejte a dejte ještě na 5 minut do trouby, ale
teď už hlídejte. Pokud by se vám zdálo, že je směs už dost opečená, pěkně
zlatá, tak ji vyndejte dřív. Jinak po 5 minutách promíchejte a vyndejte plech
z trouby a chvíli míchejte a prohazujte. Většinou mám po 20 minutách
upečeno, někdy se stane, že ještě přidám 1 – 2 minutky. Ale opatrně, velmi
rychle se ke konci mohou vločky připálit. Méně je někdy více. Nechte
vychladnout. Pak jsou vločky krásně křupavé, vynikající.
Už bych neměnila,
domácí granolu nic nenahradí Navíc si ji můžete udělat opravdu podle své chuti,
můžete přidat sekanou čokoládu, skořici, různě obměňovat ovoce.
Žádné komentáře:
Okomentovat