Ve svém tažení za zeleninovou
zahrádkou jsem se rozhodla zkusit vybudovat chřestoviště. Něco jsem nastudovala
a zbytek je vůle Boží. Vykopala jsem první záhon. Naše část obce leží na dně
bývalého rybníka, takže jsem narazila na modrý jíl. A to mluvím o hloubce
zhruba 25 cm, hodlám produkovat chřest zelený, nemusím proto dělat permoníka a
kopat zákopy. V našem případě bych stejně vykopala maximálně vodní kanál.
Po první bouřce je z výkopu bazén. Musela jsem tedy přehodnotit
lokalizaci, zapomenout na utrpení při kopání záhonu a naplánovala jsem nový,
který bude nad drenáží pozemku, tudíž by měl být lépe odvodněn. Taky mě to
mohlo napadnout dříve, ale jsem začátečník v oboru a tedy dělám chyby.
Takže uvidíme, to mě teprve čeká. Semínka chřestu jsem již zasela
v květináčích mám rozkošné nitky, ze kterých by mohly být sazenice. Pěkně rostou.
Zatím tedy musím vařit z chřestu kupovaného a snít o vlastní vzdálené úrodě.
Zatím tedy musím vařit z chřestu kupovaného a snít o vlastní vzdálené úrodě.
Potřebujete:
- balení zeleného chřestu
- feta sýr nebo jiný podobný sýr
- pár plátků schwarzwaldské šunky
- trochu strouhaného sýru parmazánového typu
- olivový olej, sůl pepř
- těstoviny
Těstoviny uvařte
al dente.
Chřest byl
krásný, neloupala jsem ho, jen odřízla spodní asi 2 cm. Pod hlavičkami svažte
nebo dejte gumičku a vařte stejně jako v minulém receptu, vložte chřest do vařící osolené vody do vysokého hrnce tak, aby
hlavičky zůstaly nad hladinou (opírám celý svazek o stěnu hrnce). Vařte asi 5
minut pod pokličkou nebo aspoň částečně zakryté. Vyndejte z hrnce a vložte
do mísy s co nejstudenější vodou. Nechte okapat, nakrájejte na asi 5 cm
dlouhé kousky, hlavičky dejte stranou. V pánvi rozpalte olivový olej,
opečte chřest, opepřete. Na talíř dejte těstoviny, chřest, poházejte natrhanými
plátky sušené šunky. Nadrobte bohatě čerstvý sýr a posypte parmezánem.
Pokapejte olivovým olejem a strouhněte trochu pepře.
Dobrou chuť.
Dobrou chuť.
Zdena
Žádné komentáře:
Okomentovat