sobota 20. června 2015

Dušená zelenina s kuřecími prsíčky pod křupavou pokličkou

Jde o lahodné a velmi jednoduché jídlo, do kterého se výborně hodí právě mražená zelenina. Tím se i výrazně zrychluje příprava celého pokrmu, jste ušetřeni krájení a čištění. Vybírejte ale zeleninu kvalitní, nejlépe takovou, kterou máte vyzkoušenou, že i chutná. Ať ve výsledku pod pokličkou z listového těsta nemáte neurčitou kaši bez chuti a zápachu, hůře pak bez chuti se zápachem. 

Potřebujete:
  • kuřecí prsa z 1 kuřete
  • mraženou míchanou zeleninu asi půl kila
  • jednu krájenou červenou papriku, případně na půl červenou a žlutou
  • anglickou slaninu
  • česnek, cibuli, kdo má rád
  • bylinky (čerstvé, mražené či sušené, co je po ruce)
  • kuřecí nebo zeleninový vývar podle asi ¼ až ½ litru
  • hrst celozrnné nebo špaldové mouky
  • listové těsto


V kastrolu nebo vyšší pánvi na másle zpěňte cibulku, přidejte slaninu a do voňava opékejte, přidejte česnek. Pak navrch položte celá kuřecí prsa zvolna opékejte, pokud by se vám začala slanina s cibulkou připalovat, uberte plyn a shrňte ji ke kraji a pokračujte v opékání prsíček asi 10 minut.

Pak přihoďte zeleninu a dále opékejte, i s prsíčky a slaninou, uvolní se voda ze zeleniny, tu vyvařte. Osolte, okořeňte bylinkami a zaprašte moukou, chvíli opékejte, pak nalijte postupně vývar a míchejte, vznikne hustší omáčka, zelenina by neměla být celá utopená.

Vyndejte prsíčka, nakrájejte na větší kousky a vraťte do hrnce.
Rozpalte troubu na 200 stupňů.

Do zapékacích misek nandejte směs asi 1-2 cm pod okraj, přiklopte celé kusem vyváleného listového těsta dle velikosti misky, přitlačte okraje a do těsta několikrát píchněte nožem.

Dejte do trouby a pečte asi 30 minut, až bude poklička zlatá a krásně nalístkovaná.

Pozor, pálí.

Žádné komentáře: