pátek 10. června 2016

Grilovaný sýrový sendvič – grilled cheese


Jak už název napovídá, grilled cheese vyžaduje v první řadě sýrovou náplň, která se při opékání či grilování rozteče a vytvoří fantasticky chutnající tekutou hmotu v chlebovém obalu. U nás máme smažáka, v Americe zase grilled cheese. Co se rozhodnete přidat k sýru, je už na vás. I kdyby nic, bude to dobrý. Nebo stačí jen šunka, trochu grilovací omáčky nebo kečupu, kolečko rajčete nebo jiná zelenina. 

Grilled cheese můžete připravovat v kontaktním sklapovacím grilu. To je super, hlavně když potřebujete chleby udělat pro více lidí. Navíc je praktické, že se zároveň zahřívají obě strany. Můžete jej ale udělat i na žebrované pánvi, to doporučuji, pokud budete připravovat 1 – 2 chleby. Stačí dát na pánev z jedné strany, pak na sendvič položíte krájecí prkénko a přitlačte jej, ať se zplacatí, po otočení zase položíte prkénko na druhou, již opečenou stranu. Výsledný efekt je stejný jako z kontaktního grilu, jen to trošičku déle trvá.

Potřebujete (na mojí verzi pro jednoho):
  •  1 krajíček dobrého chleba na 2 půlky
  •  2 plátky šunky
  •  sýr – to je kapitola sama o sobě, čím lepší zvolíte, tím lepší bude sendvič. Ale i s obyčejným roztopitelným sýrem bude sendvič s´dobrý. Pokud je sýr málo výrazný, nepřehánějte to s ostatními ingrediencemi. Nepoužívejte tvrdé sýry, které se neroztopí (Parmezán, Pecorino) ani sýry typu Feta či čerstvý kozí sýr. Chce to dobře v teple roztékající se sýr, ostatní je už na vás, co máte rádi.
  •  trošku másla na namazání
  •  grilovací omáčku
  •  pokud máte nějaké pikantní, chuťově zajímavé chutney neboli čatní, tak přišla jeho chvíle. Já jsem si vloni vyrobila z červené řepy a pro tyto účely je naprosto nedostižné.
  •  hrubozrnnou hořčici
  •  rukolu nebo mangold či trochu jiného lupení, které snese trochu tepla, nemá moc cenu dávat obyčejný salát, protože se úplně ztratí, jak zavadne. Já jsem dala rukolu a - dobrý
  •  můžete dát plátek rajčete, pickles, olivy to už je na vás


Plátky chleba lehoučce potřete máslem. Na jeden plátek dejte čatní, na druhý trochu hořčice a grilovací omáčky.

Na čatní dejte plátky šunky, na druhou půlku zeleninu a sýr. Jednu půlku dejte opatrně na druhou a podle potřeby, pokud něco vypadlo, zastrkejte to do sendviče. Ten pak stlačte, ať se celý zpevní. Pokud grilujete v grilu, dejte sendvič do něj, pokud na pánvi, tak na rozehřátou pánev. Předtím ji potřete lehce máslem a použijte metodu s prkýnkem. Pečte z obou stran a pomalu, dostatečně dlouho, aby se sýr roztopil a chléb zvenku pěkně opekl.


Podávejte horké.



Žádné komentáře: