Jak už název napovídá, grilled cheese
vyžaduje v první řadě sýrovou náplň, která se při opékání či grilování
rozteče a vytvoří fantasticky chutnající tekutou hmotu v chlebovém obalu.
U nás máme smažáka, v Americe zase grilled cheese. Co se rozhodnete přidat
k sýru, je už na vás. I kdyby nic, bude to dobrý. Nebo stačí jen šunka, trochu grilovací omáčky nebo
kečupu, kolečko rajčete nebo jiná zelenina.
Grilled cheese můžete
připravovat v kontaktním sklapovacím grilu. To je super, hlavně když
potřebujete chleby udělat pro více lidí. Navíc je praktické, že se zároveň zahřívají
obě strany. Můžete jej ale udělat i na žebrované pánvi, to doporučuji, pokud
budete připravovat 1 – 2 chleby. Stačí dát na pánev z jedné strany, pak na
sendvič položíte krájecí prkénko a přitlačte jej, ať se zplacatí, po otočení zase
položíte prkénko na druhou, již opečenou stranu. Výsledný efekt je stejný jako
z kontaktního grilu, jen to trošičku déle trvá.
Potřebujete (na mojí verzi pro
jednoho):
- 1 krajíček dobrého chleba na 2 půlky
- 2 plátky šunky
- sýr – to je kapitola sama o sobě, čím lepší zvolíte, tím lepší bude sendvič. Ale i s obyčejným roztopitelným sýrem bude sendvič s´dobrý. Pokud je sýr málo výrazný, nepřehánějte to s ostatními ingrediencemi. Nepoužívejte tvrdé sýry, které se neroztopí (Parmezán, Pecorino) ani sýry typu Feta či čerstvý kozí sýr. Chce to dobře v teple roztékající se sýr, ostatní je už na vás, co máte rádi.
- trošku másla na namazání
- grilovací omáčku
- pokud máte nějaké pikantní, chuťově zajímavé chutney neboli čatní, tak přišla jeho chvíle. Já jsem si vloni vyrobila z červené řepy a pro tyto účely je naprosto nedostižné.
- hrubozrnnou hořčici
- rukolu nebo mangold či trochu jiného lupení, které snese trochu tepla, nemá moc cenu dávat obyčejný salát, protože se úplně ztratí, jak zavadne. Já jsem dala rukolu a - dobrý
- můžete dát plátek rajčete, pickles, olivy to už je na vás
Plátky chleba lehoučce potřete máslem. Na jeden plátek dejte čatní, na druhý trochu hořčice a grilovací
omáčky.
Na čatní dejte plátky šunky, na
druhou půlku zeleninu a sýr. Jednu půlku dejte opatrně na druhou a podle
potřeby, pokud něco vypadlo, zastrkejte to do sendviče. Ten pak stlačte, ať se
celý zpevní. Pokud grilujete v grilu, dejte sendvič do něj, pokud na
pánvi, tak na rozehřátou pánev. Předtím ji potřete lehce máslem a použijte
metodu s prkýnkem. Pečte z obou stran a pomalu, dostatečně dlouho,
aby se sýr roztopil a chléb zvenku pěkně opekl.
Podávejte horké.
Žádné komentáře:
Okomentovat