čtvrtek 4. června 2015

Pavlova s jahodami

Sladký, ale lehký a osvěžující dezert. Je krásný, jak snadné je si představit baletku, pro kterou byl vytvořen a podle které byl pojmenován. Ve třicátých letech minulého století navštívila primabalerína Anna Pavlova Nový Zéland a Austrálii. Obě země moučník prý považují za národní dezert a přou se, kde vlastně vznikl. Tak si říkám, jestli jej nepekli už dříve a jen se proslavil, když jej naservírovali světové hvězdě. Ale ať je to, jak chce, buďme vděční, že přišel na svět a můžeme si ho užít.
Jde navíc i o velmi jednoduchý a na přípravu poměrně rychlý moučník, pokud odmyslím dobu potřebnou na vychladnutí korpusu v troubě. Je to ruční práce, takže vůbec nejde o tvar a nemůžete nic pokazit, pokaždé bude jiný.

Potřebujete:
  •  3 bílky
  •  špetku soli
  •  3 PL studené vody
  •  hrnek cukru
  •  1, 5 PL škrobu
  •  1, 5 PL bílého vinného octu
  •  kelímek šlehačky
  •  1, 5 PL lžíce citrónového krému lemon curd, který jsem tentokrát použila hotový, koupený. Dostala jsem jej od své švagrové, tak přišel teď ke slovu. Dá se ale i vyrobit. Není pro tento recept nezbytný, lze vynechat, i když moučníku chuťově výrazně pomůže
  •  jahody
Vyhřejte troubu na 150 °C.
Bílky ušlehejte se špetkou soli do tuhého sněhu, přidejte vodu a znovu ušlehejte. Postupně přidávejte po lžících cukr, který jste promíchali se škrobem. Nakonec přidejte ocet a ještě šlehejte. Sníh by měl být pevný, hladký, tvořit na metlách pevné špice, když vyndáte šlehač. 

Na plech dejte pečící papír nebo folii a těsto navrstvěte do kruhu, okraje udělejte trochu zvednuté. Měla jsem ho víc, tak jsem v rozích plechu udělala ještě malé hromádky.

Dejte do trouby, zavřete a pečte asi 40 minut. Upečené těsto by mělo být velmi světle nahnědlé, během pečení jsem i stáhla teplotu v troubě na 140 °C, zdálo se mi, že těsto tmavne poněkud rychleji. Musíte jej občas zkontrolovat, každá trouba peče jinak. ALE!!!! Hlavně troubu neotvírejte, po upečení nechte jen škvírku, do které vsuňte dřevěnou placatou špachtli a nechte vychladnout v troubě asi hodinu.

Na krém začněte šlehat šlehačku, když je lehce zahuštěná, přidejte lemon curd a ušlehejte, ale ne úplně dotuha. 

Nandejte krém na vychladlé korpusy u malých dortíků, pokud jste si je taky upekli, nebo na velký korpus. Navrch dejte nakrájené jahody, lehce pocukrujte, ozdobte meduňkou.

Žádné komentáře: