Jídlo, které je
mi vzpomínkou na tetu, sestru mojí babičky. V době studií jsem vždy jednou
týdně chodila k tetě a strejdovi na návštěvu spojenou s obědem. Teta
dělávala tyhle noky jen posypané moučkovým cukrem a polité máslem, nepamatuji
si už, jestli dávala i tvaroh, ale v každém případě byly móóc dobré. Už
tenkrát, kdy jsem sama prakticky nevařila, jsem si od ní opsala recept. Samozřejmě
jsem v té době neměla tušení, jaká kvalita tvarohu je nezbytná, bylo krátce
po revoluci a po pravdě ani netuším, jestli byl v obchodě jiný tvaroh než
balený v kostce. Když jsem pak sama po letech začala těsto dělat, velmi rychle
jsem si ověřila, že tvaroh ve vaničce NE. Ale v podstatě až teď, kdy
kupuji hrudkovitý farmářský tvaroh buď na trhu, nebo pro mne naprosto nejlepší
tvaroh, který jsem objevila, od Orrera v jejich podnikové
prodejně. Jestli máte možnost, určitě jej vyzkoušejte. Jak tvaroh vypadá, je vidět na fotce, jeho konzistence je velmi měkká, ale není v něm přebytečná voda. Když jsem jej použila na moravské koláče, stačilo přidat žloutek, ochutit a mohla jsem si ukoulet kuličky na náplň do koláčků.
Potřebujete:
- 250 g tvarohu
- 1 vejce
- 4 vrchovaté PL hrubé mouky nebo dětské krupičky
- špetku soli
Pro 4 strávníky
dělám ze 3 dávek, záleží na hladu :-).
Když vidím, že jsem nakoulela víc, než sníme, schovám zbylé syrové knedlíčky na
tácku pod fólií v lednici, vydrží až 3 dny. Uvařím je později, třeba jako
dezert.
Postup je
jednoduchý, všechny ingredience smíchejte v robotu. Těsto, které vznikne je
hodně kypré, lehké, tvarohové. Pokud máte klasický tvaroh v kostce, bude
na 90 % potřeba přidat trochu mouky, u tvarohu, který kupuji, to třeba není. Udělejte
kuličky velikosti 2 – 3 cm v průměru, pracujte na hrubou moukou posypaném
válu.
Vařte v horké vodě, když vyplavou, tak ještě asi 5 minut.
Podávejte s krájenými
jahodami nebo jiným ovocem, posypané moučkovým cukrem, s tvarohem nebo
zakysanou smetanou a polité máslem.
Žádné komentáře:
Okomentovat