Variace na pečené kuře, která je velmi lahodná a svěží. Zejména pokud
máte opravdu hodně práce a potřebujete, aby se vaše jídlo uvařilo pokud možno
samo. Začátkem června jsme čekali studenta z Francie na výměnný pobyt. Vzhledem k běžnému
provozu, který u nás vládne, to znamená, že nic nestíhám a pokud si utrhnu
trochu času na práci na zahradě, tak už není uklizeno doma, asi si dovedete
představit, co se dělo. Syn, kterému student měl přijet, dostal za úkol
vyluxovat celý dům a jeho otrávený obličej nás pak provázel celým dnem. Po
uklizení koupelen, záchodů, kuchyně a nevím, čeho všeho jsem už viděla dvojitě.
Tento recept vám umožní vše rychle připravit a jít si na chvíli sednout.
Potřebujete:
- 1 kuře, tentokrát jsem se s ním nemazlila a ostrým nožem jsem jej nemilosrdně naporcovala na stehenní 1/4, prsa jsem každé rozřízla na 1/2 s tím, že jsem nechala kus masa u křídla. Odřezky nebyly prakticky žádné
- 3 stroužky česneku
- 1 bio citrón na kolečka a to každé na 1/4
- hrst sušené šalvěje
- sůl, pepř
- olivový olej
- plátky anglické slaniny, kolik porcí, tolik plátků
Troubu rozehřejte na 170 °C.
Porce kuřete dejte do pekáče, osolte, lehce opepřete a posypte strouhaným
česnekem a rozdrcenou šalvějí. Zakápněte olivovým olejem.
Navrch dejte plátky anglické slaniny, pokud nemáte, není to vyloženě
nutné. Na pekáč dejte alobal nebo
poklici a dejte do trouby na hodinu.
Uvařte si kávu nebo nalijte sklenku vína a odpočívejte.
Po hodině přidejte teplotu na 190 - 200 °C, pečte ještě 20 minut, pak
odkryjte, poklaďte porce plátky anglické slaniny a pečte odkryté do zezlátnutí,
asi 20 minut.
Mezitím si dejte vařit rýži nebo brambory, podle toho, jakou přílohu
preferujete. My jsme měli rýži a jídlo bylo výborné. Chlapec baštil o sto šest,
tak mu snad taky chutnalo.
Žádné komentáře:
Okomentovat