čtvrtek 25. června 2015

Pečené kuře na šalvěji a citrónu

Variace na pečené kuře, která je velmi lahodná a svěží. Zejména pokud máte opravdu hodně práce a potřebujete, aby se vaše jídlo uvařilo pokud možno samo. Začátkem června jsme čekali studenta z Francie na výměnný pobyt. Vzhledem k běžnému provozu, který u nás vládne, to znamená, že nic nestíhám a pokud si utrhnu trochu času na práci na zahradě, tak už není uklizeno doma, asi si dovedete představit, co se dělo. Syn, kterému student měl přijet, dostal za úkol vyluxovat celý dům a jeho otrávený obličej nás pak provázel celým dnem. Po uklizení koupelen, záchodů, kuchyně a nevím, čeho všeho jsem už viděla dvojitě. Tento recept vám umožní vše rychle připravit a jít si na chvíli sednout.
Potřebujete: 
  •  1 kuře, tentokrát jsem se s ním nemazlila a ostrým nožem jsem jej nemilosrdně naporcovala na stehenní 1/4, prsa jsem každé rozřízla na 1/2 s tím, že jsem nechala kus masa u křídla. Odřezky nebyly prakticky žádné
  •  3 stroužky česneku
  •  1 bio citrón na kolečka a to každé na 1/4
  •  hrst sušené šalvěje
  •  sůl, pepř
  •  olivový olej
  •  plátky anglické slaniny, kolik porcí, tolik plátků

Troubu rozehřejte na 170 °C.
Porce kuřete dejte do pekáče, osolte, lehce opepřete a posypte strouhaným česnekem a rozdrcenou šalvějí. Zakápněte olivovým olejem.
Navrch dejte plátky anglické slaniny, pokud nemáte, není to vyloženě nutné.  Na pekáč dejte alobal nebo poklici a dejte do trouby na hodinu.
Uvařte si kávu nebo nalijte sklenku vína a odpočívejte.
Po hodině přidejte teplotu na 190 - 200 °C, pečte ještě 20 minut, pak odkryjte, poklaďte porce plátky anglické slaniny a pečte odkryté do zezlátnutí, asi 20 minut.
Mezitím si dejte vařit rýži nebo brambory, podle toho, jakou přílohu preferujete. My jsme měli rýži a jídlo bylo výborné. Chlapec baštil o sto šest, tak mu snad taky chutnalo.


Žádné komentáře: