Už hodně dlouho
mě lákalo vyzkoušet nějaký sladký dezert s použitím silken tofu. To jsem
si právě kvůli tomu koupila v korejské prodejně (v Praze kousek od
Palladia). Toto tofu je úplně jiné, než jsme zvyklí, je hladké, úplně jemné.
Hledala jsem
recepty na internetu a nakonec jsem našla několik na čokoládový krém.
Základ
jsem dělala podle Jamieho Olivera, ale upravovala jsem.
První věc, co
Jamie doporučuje, je přes plátýnko vymačkat z tofu přebytečnou tekutinu.
To jsem udělala jen na jemném sítku, netlačila jsem na tofu, protože by mi
sítkem prolezlo. Ale nějaká voda vytekla, je dobré hmotu tofu trochu rozbít, uvolní
se o něco víc tekutiny.
V receptech, co
jsem našla, byl čokoládový krém podávaný samostatně. Ale já jsem při výrobě
měla pocit, že tomu něco chybí. S tofu byl krém opravdu lehoučký, jemný,
ale na můj vkus bych od čokoládového krému čekala trochu hutnější konzistenci.
Bylo to na mě až moc lehké, krém působil tak nějak moc "zdravě" :-). Tenhle problém jsem nakonec
vyřešila tak, že jsme se rozhodla jej použít na cheesecake bez pečení. Vyrobila
jsem korpus z drcených sušenek Speculatius, což byla výborná volba. Vznikl vynikající dortík a s klidným svědomím vám můžu doporučit jej
vyzkoušet. Je velmi žádoucí nechat dort přes noc provlhnout v lednici,
protože korpus byl jen z drcených sušenek a rostlinného oleje, tak aby se
dal natlačit do formy. Při první večerní ochutnávce se trochu drobil, ale
nevadilo to, co se nadrobilo, mohlo se nasypat na povrch dílku jako ozdoba.
Druhý den po odležení už spontánně drobky nepadaly, porce se lopatkou krásně dala přenést na talíř.
Potřebujete:
- 1 krabičku silken tofu (340 g)
- 100 g hořké čokolády 70 %
- 6 PL javorového sirupu
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1 vrchovatou PL arašídového másla
- špetku soli
- 200 g sušenek Speculatius, můžete použít i jiné, ale zrovna v tomto receptu je jejich chuť hlavním důvodem k použití
- 3 – 4 PL rostlinného oleje (bio slunečnicový nebo nějaký ořechový olej, nebude se tepelně upravovat, tak můžete použít s klidem za studena lisované oleje, je to na vás, důležité je, aby měl jemnou chuť.)
Nechte vykapat vodu z tofu, jak jsem popisovala. Sami uvidíte, jak je jemné, tak buďte opatrní.
Ale na druhou stranu, budete jej mixovat, takže nakonec i po rozmixování můžete
přecedit přes plátno. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. Tofu rozmixujte. V této
chvíli se zdá, že se srazilo, ale po ochutnání nejsou žádné hrudky cítit, konzistence je úplně jemná. Mohlo by tomu pomoct právě přecezení přes látku, já jsem to ale
neudělala, protože se mi nechtělo s tím "patlat". A protože chuťově bylo
tofu stále jemné, tak jsem to neřešila. Vmixujte pomalu rozpuštěnou čokoládu.
Použila jsem klasický ruční šlehač se 2 metličkami na střední rychlost. Pak
jsem přidala javorový sirup a vanilkový extrakt. Sirup zřejmě posloužil jako
emulgátor, protože náhle se směs spojila do hladkého krému. Pak už jen špetku
soli a arašídové máslo. To vmixujte nejprve opatrně při kraji misky, abyste jej
rozmíchali jen s menším množstvím krému a pak jej promíchejte s celým
objemem.
V robotu rozsekejte
sušenky na jemný prášek. Do misky k nim přidejte olej a promíchejte. Směs
natlačte do dortové formy (průměr 30 cm) na pečící papír. Krém nandejte navrch
nejdřív velkou lžící na několik míst a pak opatrně rozetřete na sušenkové dno.
Nezapomeňte,
že korpus není pevný, tak pracujte opatrně, ať se vám sušenky nevmíchají do
krému. Jde to ale dobře, krém je měkký tak akorát, aby se roztíral a nelepil na
špachtli.
Přikryjte fólií a dejte na několik hodin, nebo do druhého
dne (pokud připravujete navečer) do lednice.
Žádné komentáře:
Okomentovat