Výborné lehké
jídlo v asijském stylu. Ač se může zdát, že je pracnější, opak je pravdou.
Pokud máte namleté maso, tak nemůže být o pracnosti vůbec řeč. Pokud nemáte, je
mletí jediným časově náročnějším úkonem. Jinak to jde všechno ráz na ráz.
Nejdříve si dejte vařit rýži. Pak smíchejte směs na koule a vyrobte je. Během smažení koulí, uvaříte v malém hrnci omáčku teriyaki a než dosmažíte, bude dávno i tato hotová, takže jídlo můžete mít zhruba za půl hodiny připravené (pokud tedy nemusíte namlet maso).
Nejdříve si dejte vařit rýži. Pak smíchejte směs na koule a vyrobte je. Během smažení koulí, uvaříte v malém hrnci omáčku teriyaki a než dosmažíte, bude dávno i tato hotová, takže jídlo můžete mít zhruba za půl hodiny připravené (pokud tedy nemusíte namlet maso).
Potřebujete (pro
4 – 6 osob):
- 500 g mletého masa. Já jsem měla telecí, ale můžete mít hovězí, kuřecí, krůtí, jak je libo.
- 3 nastrouhané stroužky česneku
- strouhaný zázvor velikosti ořechu
- hrst strouhanky
- 1 vejce
- 2 hrsti najemno nasekané kapusty nebo kadeřávku (můžete i vynechat)
- ½ ČL soli, pepř
- olej na smažení
- sezamové semínko na zdobení
Na teriyaki
omáčku:
- 3/4 hrnku studené vody
- ½ hrnku sójové omáčky
- 1/3 hrnku hnědého cukru
- 1 nastrouhaný stroužek česneku
- 1 ½ ČL škrobu
- 1 PL sezamového oleje
Dejte vařit
rýži.
Na koule
smíchejte všechny ingredience a udělejte malé kuličky o průměru asi 2 cm.
Do misky dejte
studenou vodu a postupně ostatní ingredience na omáčku.
Rozehřejte
velkou pánev a nalijte do ní rostlinný olej. Stačí málo, na dně byste měli mít
asi 3 mm. Do rozpáleného oleje dejte masové koule a zvolna smažte.
Přelijte připravenou teriyaki směs na omáčku do
malého hrnce a zvolna přiveďte k varu, krátce povařte, až omáčka zhoustne.
Koule mezitím
tak, jak budou zlátnout, otáčejte a smažte ze všech stran. Celé to trvá zhruba
10 minut. Koule jsou malé, moc času nepotřebují.
Podávejte s rýží,
přelité teriyaki omáčkou a posypané sezamovým semínkem.
Žádné komentáře:
Okomentovat