Ještě můžete
přidat klobásku, já jsem přimíchala i misku vařené pohanky, co jsem měla v lednici.
Můžete dát i jiné vařené obiloviny, kroupy, od masa, pokud chcete budou v pokrmu
výborné třeba zbytky pečeně, uzené, jitrnička. Mně by naprosto vyhovovaly jen
samotné brambory se zelím, vše ostatní je na přilepšenou, taky podle toho, pro
koho vaříte. Je to jídlo prosté, ale já zelí miluju, takže všechno je
relativní.
Potřebujete:
- asi 6 – 8 středně velkých brambor oloupaných a nekrájených na kostičky (syrových, nevařit)
- 500 g kysaného zelí, já ho lovím ze zeláku, tak odhadem. Měla jsem vrchovatou polévkovou misku. Zelí ještě nakrájejte na asi 5 cm kusy. Můžete jej propláchnout předem vodou, pokud je příliš kyselé.
- 2 PL tuku, můžete použít rostlinný olej, ale taky sádlo nebo kachní sádlo, pokud třeba máte nějaké zbytky z pečínky v lednici
- sůl, kmín
- co budete chtít přidat, ať už je to maso nebo obilniny, dejte odpovídající množství, každého vždy zhruba misku nebo méně
Do rozpálené velké
pánve nebo hrnce, ve kterém můžete i zapékat, dejte tuk. Na něm začněte nejprve
opékat brambory, pěkně je promíchejte s tukem a občas zamíchejte, přidejte
kmín a osolte. Asi po 10 – 15 minutách začnou brambory trochu po krajích
zlátnout a na skus budou napůl měkké.
Přidejte klobásku nebo maso a pohanku
nebo jinou přísadu a ještě chvíli opékejte. Potom zamíchejte zelí a nechejte
asi 5 minut vše restovat.
Celý obsah pánve
vysypte do pekáče, měl by být dost velký na to, abyste měli vrstvu vysokou
zhruba 3 cm. Dejte do trouby rozpálené na 200 °C na 20 minut, můžete ke konci
přidat pár minut, pokud budete chtít více jídlo opečené.
Vtipné na tomto receptu je, že byste v podstatě ani nemuseli zapékat, déle byste dusili a opékali na pánvi, abyste podusili zelí. Zapečení ale toto udělá za vás a jídlo navíc trochu ovoní.
Žádné komentáře:
Okomentovat