Opravdu
super rychlovka a ohromná dobrota. Nutně nemusíte mít ani jehněčí, může být
kuře či jiná drůbež, dobrá by byla i vepřová panenka. Jehněčí je skvělé v tom,
že je opravdu hned hotové, můžete jej nechat vevnitř hodně růžové. Maso jsem
připravovala na pánvi, nebyl čas a venku zima. Ale když kousky připravíte na
grilu, budete hvězdou dne.
Potřebujete:
- jehněčí kotletky. Masa stačí ale opravdu velmi málo, já jsem měla celý sval vcelku, protože jsem kupovala jehněčí od farmáře a nebylo, kdo by připravil kotletky tak, jak jste zvyklí v restauraci. Odřízla jsem maso od kosti a připravila 6 plátků, byli jsme 3, takže na jednoho 2 plátky.
- koření – po 1 ČL drceného římského kmín, koriandru a sladké uzené papriky
- 2 – 3 stroužky česneku
- olivový olej
- 1 měkké avokádo
- šťávu z 1 limety
- 1 červenou chilli papričku
- 4 PL řeckého nebo hustého smetanového jogurtu nebo zakysanou smetanu
- koriandrovou nať
- čerstvý sýr typu feta
- sůl, pepř
- salát
- tortilly
- tabasco nebo jinou pálivou omáčku
Množství
ingrediencí je na jídlo pro 3 osoby, ale není problém udělat jej více, jen přidáte více surovin, u koření to není problém, namícháte směsi
trochu víc. S jogurtem to je to samé. Jedině avokádo nám vyšlo tak akorát,
a kdybych měla víc, ráda bych si ho do tortilly přidala. Takže pak určitě počítejte se
2 či více kusy. Podle toho, jak budete přidávat.
Nejdříve si
smíchejte koření s olejem, česnekem a šťávou z půlky limetky nebo to
všechno rovnou nandejte na maso do misky a vše rukama promíchejte.
Nechejte při
pokojové teplotě stát.
Z avokáda si
vyrobíte guacamole, i když my jej neděláme s cibulí a rajčaty, které v syrovém
stavu nejí manžel. Variant je ale plno, jak už to u podobných jídel bývá, takže
tomu klidně guacamole můžeme říkat. Avokádo oloupejte. Můžete jej na prkénku
buď rozmačkat vidličkou, nebo nakrájet na drobné kostičky. Přesuňte jej do
misky a smíchejte se šťávou z půlky limetky (trošku si schovejte do
jogurtu) a nadrobno nakrájenou chilli papričkou. Osolte, opepřete, nalijte asi
2 PL olivového oleje a zamíchejte vidličkou. Při míchání občas vidličkou
pomačkejte. Směs bude mít hrubší texturu, ale bude zároveň pěkně držet
pohromadě.
V další misce
smíchejte jogurt a lžičku limetové šťávy, osolte, opepřete. Přidejte 2 PL
nasekané koriandrové nati. Já to nedělám, protože syn nemá zelený koriandr rád.
Tak pak sypu až nám do tortilly.
A teď už jen opéct
maso. Rozpalte pánev, nalijte trošku oleje a dejte opékat kotletky. Opékejte
poměrně zprudka, tak asi 3 minutky z každé strany nebo víc, pokud nechcete
mít růžové maso uvnitř, popřípadě připravujete drůbeží. Vyndejte na prkénko a
nechte pár minutek odpočinout.
Připravte si
tortillu, dejte na ni salát a avokádové guacamole. Plátky masa nakrájejte na
menší kusy a přidejte na tortillu. Pokapejte jogurtem, posypejte sýrem a koriandrem,
zakápněte Tabascem.
Zabalte nebo přeložte a můžete se do jídla pustit.
Žádné komentáře:
Okomentovat