Ač by se mohlo
zdát, že připravit domácí paštiku je složité, není to vůbec žádná věda. Jistě,
najdete mnoho receptů na pečené paštičky a různé jiné specialitky, ale já jsem
si oblíbila tenhle recept, který jsem začala dělat před pár lety, když jsem
poprvé měla jehně od farmáře a tím pádem i játra k tomu. Musela jsem si s nimi
nějak poradit.
Protože jsem neměla čas na složitější přípravu a zapékání a balení do slaniny, použila jsem, co jsem měla doma. Tedy játra, logicky. Pak anglickou slaninu, česnek, cibuli a sušený tymián. Nakonec jsem do paštiky přidala Sherry. Ale pokud nemáte, můžete dát portské nebo i bílé či červené víno. Ale za Sherry nebo Portské bych se přimlouvala.
Protože jsem neměla čas na složitější přípravu a zapékání a balení do slaniny, použila jsem, co jsem měla doma. Tedy játra, logicky. Pak anglickou slaninu, česnek, cibuli a sušený tymián. Nakonec jsem do paštiky přidala Sherry. Ale pokud nemáte, můžete dát portské nebo i bílé či červené víno. Ale za Sherry nebo Portské bych se přimlouvala.
Postup je
jednoduchý, není ani moc třeba řešit přesná množství ingrediencí. Dělala jsem
ji už mnohokrát a pokaždé víceméně od oka, není na tom v principu co
pokazit.
Potřebujete:
- jehněcí (nebo kuřecí, event. jiná drůbeží) játra, váha je daná, použijte je celá. Pokud byste měli kuřecí, dejte asi 500 g
- 100 g anglické slaniny
- 2 malé červené cibule
- 3 stroužky česneku
- rostlinný olej
- 1 kelímek šlehačky
- asi 30 g másla (dietu jsem neslibovala)
- sušený tymián, sůl, pepř
- Sherry nebo Portské či Madeiru. Není toho potřeba moc, asi půl deci, tak nelitujte kvality, paštika pak bude podle toho chutnat.
Nakrájejte si
cibuli na lodičky, česnek a anglickou na kousky. Na pánvi rozpalte olej a dejte
opékat cibuli, když začne zlátnout, přidejte česnek a slaninu a zvolna opékejte
dále, tak akorát, abyste nepřipalovali, ale zase jen nedusili. Cibule bude
zvolna karamelizovat.
Přidejte tymián a játra nakrájená na kousky. Zatím nesolte, jen opepřete.
Opékejte na lehce prudším ohni než dosud. Játra pustí trochu šťávy, ale ta se
zase částečně zredukuje. Chvíli to celé trvá, hlídejte si, abyste nepekli
příliš prudce, ale nakonec musí mít játra opečené okraje karamelové barvy, v centru
musí být hotová. Všechno to ukrutně voní. Osolte a nebojte se ještě opepřit
čerstvě strouhaným pepřem. Dejte do pánve rozpustit máslo, přilijte trochu sherry
a promíchejte. Už dále neredukujte.
Vypněte plyn.
Teď nechejte jen
lehce zchladnout a budete mixovat na jemnou paštiku. Já nemám nic speciálního,
používám tyčový mixér. Ale aby se mi zrovna třeba játra umixovala na jemno, musím
je po částech dávat do úzké nádobky k tomu určené, aby neměla kam před
mixérem uniknout. Jestli máte jiné zařízení, použijte, co jste zvyklí. S játry
dávám mixovat i tekutinu z pánve a vše, co v ní zbylo. Umixovanou
paštiku dávám do malého hrnce. Nakonec vmíchám nebo vmixuji šlehačku a
dochutím. Můžete případně přidat ještě kapku sherry. Zamíchejte, prohřejte.
Počítejte s tím, že paštika při chladnutí ztuhne, tak pokud se vám zdá
tuhá, přidejte ještě trochu šlehačky. Měla by mít konzistenci
hladkého krému.
Naplňte do
čistých skleniček. Já nemám zkušenost se sterilizací paštiky, do toho se
nepouštím. Dělám menší skleničky. Dost toho sníme v první vlně a ostatní
dám po vychladnutí do mrazáku a pak vytahuji postupně.
Žádné komentáře:
Okomentovat