Když se podíváte kolem nás na mapě, tuhle dobrotu považují za svou všichni naši sousedé a taky se u nich tradičně připravovala. Mák zkrátka do našeho regionu patří. Nejen, že se z něj dají připravit různé lahody, ale taky ohromně prospívá našemu zdraví.
Je významným zdrojem vápníku, manganu, hořčíku, železa a dalších prvků, omega-3 a omega-6 mastných kyselin, vitamínů skupiny B. Prostě zařazení máku do jídelníčku je rozhodně prospěšné.
A proč nevyzkoušet zrovna štrúdl.
Množství ingrediencí je na 2 štrúdly.
Na těsto potřebujete:
- 500 g polohrubé mouky
- kostku čerstvého droždí
- 60 g cukru
- 250 ml teplého mléka
- 60 g slunečnicového oleje nebo rozpuštěného másla
- 2 vejce
- 1/2 ČL soli
- strouhanou kůru z půlky bio citrónu
Zadělejte těsto, stačí dát do mísy mouku, cukr, mléko
a v centru promíchat, nadrobit kvasnice a zamíchat. Přikryjte a nechte vzejít
kvásek. Pak přidejte olej a vejce a zadelejte těsto. Dejte jej na hodinu
do tepla kynout.
Mezitím si připravte náplň.
Potřebujete:
- 200 g mletého máku
- 150 ml mléka
- 100 g hnědého cukru nebo medu
- 50 g másla
- 1 ČL mleté skořice
- 1 ČL sušené citrónové kůry z chemicky neošetřeného citrónu nebo čerstvá kůra z půlky bio citrónu
- 4 PL povidel nebo rozinek, kdo máte rádi. Můj muž je nejí, tak dávám povidla.
V hrnci rozehřejte všechny ingredience kromě máku,
ten přidejte do později a vařte do zhoustnutí. Náplň má v tuto chvíli spíše hustotu tužšího bešamelu. Pak ji dejte chladit (nejlíp v kastrólku do škopku se studenou vodou) a ona vám zhoustne na tuhou kaši, ale půjde v pohodě natírat.
Vykynuté těsto dejte na vál, rozdělte na 2 díly.
Podsypte moukou a vyválejte placku, tu potřete povidly.
Nandejte polovinu makové
náplně.
U okraje, který bude navrchu štrúdlu nechte asi 7 cm volných,
natřete z vnitřní strany rozšlehaným vejcem a přeložte po zavinutí
navrch. Těsto je poměrně měkké, tak stačí navinout na 2 přeložení.
Zatlačte okraje, celý štrúdl potřete vejcem a opatrně přendejte na plech.
Když máte obě nohavice hotové, dejte péct na 180 °C 40 minut.
Po upečení nechte vychladnout, než zakrojíte.
Žádné komentáře:
Okomentovat