Chtěla jsem to
zkusit, jestli bude držet korpus pohromadě, jak to bude chutnat. Jáhly jsem
zatím vždy připravovala jako sladký nákyp a máme je moc rádi. Když mohou být jáhlové
lívanečky a placičky, proč ne koláčové těsto.
Koláč je výborný. Navíc je bez lepku,
můžete jej vyzkoušet jako velmi dobrou alternativu běžného slaného koláče.
Potřebujete:
- 1 ½ hrnku jáhel v suchém stavu
- 3 hrnky vývaru nebo vody s bio kostkou bujónu na uvaření jáhel
- bobkový list
- 1 vejce do korpusu
- 2 PL rostlinného oleje do korpusu
- pytel mražené zeleniny, měla jsem v mrazáku výběrovou zeleninu z Lidlu 700 g, ale i méně by mohlo být, většinou jsou pytlíky po 400 – 500 g, tak je klidně můžete použít, nic není nutné přesně dodržet, v tomto receptu si to můžeme dovolit
- 2 stroužky česneku
- 3 vejce
- 200 – 300 g tvarohu nebo ricotty
- 100 g strouhaného sýru
- bylinky a koření na zeleninu
- ghí pod zeleninu
- sůl, pepř
Jáhly párkrát
properte v horké vodě, dejte vařit ve dvojnásobném množství vody nebo
vývaru (v 750 ml), přidejte do vody bujón, bobkový list, sůl (pokud není slaný
bujón), pepř. Vařte pod pokličkou do vstřebání vody na mírném ohni. Jáhly by měly být spíš mírně rozvařené, pokud vám voda
zmizela dřív, než budou hotové, trochu vody přidejte. Pak nechte chladnout.
Zeleninu vysypte
ze sáčku na cedník a prolijte vlahou vodou, abyste se zbavili ledu, který tam
bývá.
Nechejte okapat. Na pánev dejte 1 ½ PL ghí nebo rostlinného oleje, dejte
zpěnit nakrájený česnek a přidejte zeleninu, osolte, opepřete, přidejte bylinky
– oregano, tymián nebo trochu majoránky, ½ ČL uzené sladké papriky. Nebojte se
ji ochutit, v koláči pak bude vůně bylinek důležitá. Zelenina pustí
nějakou šťávu, když je kvalitní, nemělo by to plavat.
Opékejte a vyduste postupně
všechnu šťávu, až zelenina začne místy zlátnout. Odstavte.
Rozpalte troubu
na 180 °C.
Do mísy robota dejte 600 g vařených jáhel, 1 vejce a 2 PL rostlinného oleje. Zapněte míchací
režim na vyšší rychlost. Vznikne vám hustá lepivá kaše, dosolte, pokud je
třeba. Do koláčkové formy dejte pečící papír nebo ji vymažte a mokrýma rukama
vtlačte jáhelnou hmotu na dno formy.
Dejte zapékat do rozpálené trouby na 15
minut.
Do stejné mísy pak dejte tvaroh nebo ricottu, 3 vejce a promíchejte, osolte a opepřete. Nastrouhejte
si sýr.
Z trouby vyndejte
formu s korpusem, nandejte na něj zeleninu.
Na to lžící naložte tvarohovou
vrstvu a posypte sýrem.
Dejte péct na 25
minut, pak přidejte teplotu na 200 °C a ještě pečte 10 minut dozlatova. Nechte
koláč chvíli odpočinout.
Těsto drží velmi dobře pohromadě, musíte samozřejmě použít
lopatku na vyndání.
Žádné komentáře:
Okomentovat