Před Vánocemi se
v Lidlu objevily malé dortové oplatky. Jak jsem byla rozjetá s těmi
sladkými přípravami, hned jsem si vzpomněla na další babiččin recept, který
jsme jako děti milovaly a užívaly si ho. Pišingrův dort, to bylo ono, ojídaly
jsme jednotlivé vrstvy a lízaly krém, navrchu byla čokoláda. Co si víc přát.
Ona babička je vůbec na sladké, má tyhle dobrůtky ráda dodnes. Různé
pišingříky, jak jim říkáme, nesmí ve skříni chybět.
Rozhodla jsem
se, že oplatkový dortík zkusím, ale nebudu jej polévat čokoládou, ono to
stačí i tak. A taky jsem nechtěla dělat krém podle klasického receptu
s cukrem, žloutkem a čokoládou a udělala jsem jej jen z rozpuštěné
čokolády, šlehačky a lískových oříšků. Oplatky, které jsem koupila, byly opravdu tenoučké,
papírové oplatky jako na hořické trubičky. Měla jsem 3 balení, průměr kolem 20
cm. Nevím bohužel, kolik balení vážilo, ale na výšku bylo oplatek asi 1 cm.
Celkem jsem udělala 4 dortíky, výška jednoho byla do 2 cm po naplnění krémem.
Potřebujete:
- dortové oplatky
- na krém 150 g hořké čokolády s podílem kakaa 60 – 70 % a 150 ml šlehačky
- 100 g lískových oříšků, opražených a umletých na velejemno
Čokoládu
rozpusťte ve vodní lázni a smíchejte se šlehačkou. Nechejte vychladnout, pak
vyšlehejte do světlé pěny. Pak vmíchejte mleté pražené oříšky.
Já jsem je opět nejdříve nastrouhala struhadlem v robotu a pak ještě zjemnila ve svém mlýnku na kafe, který mám jen na mák a oříšky. Krémem potírejte oplatky a slepujte.
Vždy po
přilepení horní oplatky lehce přitlačte třeba kuchyňským prkénkem, abyste měli
slepeno relativně pevně, ale nerozdrťte si oplatku, jen na ni lehce zatlačte.
Když máte hotovo, ať už děláte více tenkých dortíků nebo jeden vyšší, zabalte
dort do pečícího papíru a pak do alobalu a dejte do lednice odležet. Navrch
ještě položte nějakou zátěžovou vrstvu. Já jsem to udělala tak, že jsem dala
všechny dortíky na sebe a pak navrch dala plastovou krabičku tak, že těsně
naléhala na horní poličku a tím tlačila na dorty.
Když je uleženo,
můžete ukrajovat.
Žádné komentáře:
Okomentovat