Gravlax nebo
také gravad lax neboli pohřbený losos - to je tradiční švédské jídlo, kdy se
syrová ryba marinuje ve slaném obalu s bylinkami, s alkoholem nebo
bez, někdy s hořčicí, někdy s červenou řepou. Obecně gravlax je
lahůdka a podle typu marinády se pak různě mění i jeho
chuť.
Já jsem se tentokrát rozhodla zkusit řepu, protože se mi moc líbí, jak je ve výsledku losos vybarvený. Navíc řepa masu předá i svou jemnou chuť, je jen decentní a k lososu se krásně hodí.
Já jsem se tentokrát rozhodla zkusit řepu, protože se mi moc líbí, jak je ve výsledku losos vybarvený. Navíc řepa masu předá i svou jemnou chuť, je jen decentní a k lososu se krásně hodí.
Potřebujete:
- zhruba 300 g porci čerstvého lososa
- 3 PL hrubé mořské soli
- 1 PL cukru
- 3 PL vodky
- 1 malou červenou řepu
Řepu oloupejte a
nastrouhejte najemno, doporučuji pracovat v rukavicích, ušetříte čas,
který byste potřebovali na mytí rukou po práci. Smíchejte všechny ingredience na marinádu v malé
misce.
Vyberte si
nádobu, do které vám ryba akorát padne. Na dno dejte lžíci náplně a rozprostřete,
rybu položte kůží dolů na marinádu.
Já jsem svoji porci ještě podélně rozřízla
na 2 kusy, abych měla více obarveno.
Rybu rovnoměrně potřete náplní a přikryjte
řádně potravinovou fólií. Dejte do lednice na 48 hodin. Potom rozbalte a
očistěte maso od marinády. Krájejte na tenké plátky.
Podávejte s toustem,
salátem a zakysanou smetanou nebo žervé.
Žádné komentáře:
Okomentovat