Z hrnce fazolí,
kterých ani nemusí být mnoho, můžete navařit hned několik jídel najednou. A nemusí
to být ani moc práce.
Tentokrát jsem
namočila přes noc misku fazolí Pinto (asi půl litru suchých fazolí). Nechejte
namočené asi 12 hodin, vyměňte párkrát vodu. Potom fazole zalijte novou vodou
tak, aby byly ponořené asi 2 cm pod hladinou. Do hrnce přidejte saturejku, bobkový list, pokud sami
máte ještě nějaké jiné koření k luštěninám oblíbené, dejte jej klidně taky.
Uvařte fazole do měkka v nesolené vodě. Po uvaření zbylou vodu neslívejte.
Fazolový kotlík
Fazolový kotlík
Potřebujete:
- 1 mrkev
- 1 malý celer
- kousek slaniny
- 4 stroužky česneku
- 1 malá cibule
- 300 g masa na kostičky. Můžete dát vepřovou krkovici nebo jiné maso, já jsme měla krůtí prsa. Maso ale můžete i úplně vynechat.
- 1 sklenička (cca 300 g) domácího kečupu nebo protlaku, pokud nemáte, dejte 3 PL rajského protlaku a konzervu sekaných rajčat
- 3 PL koření na tacos, najdete zde
- 3 naběračky vařených fazolí plus něco vody z fazolí podle potřeby
- rostlinný olej nebo trochu sádla
- sůl, pepř
Postup je snadný
a rychlý. Všechnu zeleninu nakrájejte na kostičky, stejně i slaninu. Dejte
opékat do hrnce, ve kterém pak budete i péct v troubě. Opečte na oleji
nebo troše sádla vše dozlatova. Pak přidejte maso a opečte také. Pak naberte
děrovanou naběračkou 3 naběračky fazolí z hrnce, ve kterém jste je vařili. Promíchejte,
přidejte koření, protlak a podle potřeby tekutinu z fazolí. Nechejte chvíli
provařit, ochutnejte a osolte a opepřete podle potřeby.
Dejte propéct a vypéct
do trouby rozpálení na 180 °C na 20 - 30 minut. V průběhu pečení
zkontrolujte, případně dolijte trochu vody. Podávejte tak, jak upečete, pokud
máte potřebu něco přikusovat, chleba je bezva, můžete i s rýží.
Fazolová polévka se zelím
Využijete i zbytek
fazolí s tekutinou v hrnci.
Potřebujete:
- zbytek fazolí a vodu, ve které se vařily
- 4 brambory ne kostičky
- 2 stroužky česneku
- 1 ČL sušené majoránky
- 1 ČL sladké uzené papriky
- sůl
- kousek klobásky nebo slaniny na kostičky (není nutné, ale líp to pak voní)
- malá miska kysaného zelí, slitého a nakrájeného na kousky
Dejte fazole
znovu vařit, vhoďte brambory a koření, osolte. Na malé pánvičce osmahněte lehce
slaninu a klobásku s česnekem a vhoďte do polévky. Uvařte brambory do
měkka. Pokud se vám na povrchu bude dělat pěna, seberte ji. Když máte uvařené
brambory, ještě přihoďte nasekané zelí a povařte, až změkne. Mezitím se trochu rozvaří
brambory a polévku zahustí. Dochuťte podle potřeby.
Žádné komentáře:
Okomentovat