Měla jsem telecí maso od farmáře, v mrazáku popsané, takže jsem poznala, že jde o telecí, ale odkud to mělo být překvapení. Jenže jsem nebyla o moc chytřejší ani po rozmrznutí masa. Nicméně podle svalu jsem maso vyhodnotila jako pupek plus mínus.
Potřebujete:
- telecí maso vhodné na dušení, kolem 500 – 700 g
- 1 cibuli
- 3 stroužky česneku
- 1 mrkev
- 1 hrst sušených lesních hub předem namočených, pokud nemáte, můžete použít žampiony
- polohrubou mouku na obalení kostek masa
- sůl a pepř
- po 1 ČL sušeného tymiánu a rozmarýnu
- 1 konzerva rajčat
- mistička dobrých oliv
- 150 ml suchého bílého vína
- 500 ml vývaru nebo vody, pokud nemáte vývar
- olivový olej
- sýr parmezánového typu
Kousky osmahněte
dorůžova na rozpáleném oleji buď na pánvi, ideálně v těžkém pekáči, kde
budete pak péci. Pokud jej máte víc, tak pracujte po dávkách, ať se vám olej
neochladí a maso nedusíte, pustilo by šťávu a to nechcete. Pak jej vyndejte a
ve výpeku osmahněte zeleninu, vhoďte bylinky, vraťte maso, přidejte rajčata, olivy a houby, zalijte vínem a vývarem. Osolte, opepřete, doveďte k varu, přikryjte poklicí a dejte do
trouby rozehřáté na 150 °C na 2 hodiny.
Můžete si dát šlofíka nebo konat nějakou nezbytnou činnost v domácnosti.
Můžete si dát šlofíka nebo konat nějakou nezbytnou činnost v domácnosti.
Po 2 hodinách odkryjte,
teplotu zvyšte na 190 °C a pečte ještě 30 minut odkryté. Občas tam ale mrkněte.
Pokud byste měli už méně tekutiny, nechte klidně jen 10 – 15 minut.
Žádné komentáře:
Okomentovat