Je to prostá,
jednoduchá polévka. Taková portugalská analogie naší bramboračky. Dělá ji
každý, všichni podobně a každý trochu jinak. Loňské prázdniny jsme cestovali po
Portugalsku, a protože tam máme přátele, měli jsme i možnost těšit se
z pohostinnosti Portugalců. Polévku jsme ochutnali vícekrát a vždycky nám
chutnala. Portugalci jsou vlastně docela polévkový národ, jako my. Velmi
oblíbená je tam také dýňová polévka, kterou si běžně dávají třeba k obědu
v bistru.
Potřebujete:
- 1 velká cuketa nebo 3 malé
- asi 5 brambor
- 1 velká cibule
- 4 – 5 stroužků česneku
- 2 mrkve
- několik kapustových listů
Všechnu zeleninu
nakrájejte. V hrnci osmahněte cibulku s česnekem a mrkví, není to ale
nutné, sledovala jsem postup domácí přípravy a paní, co vařila, hodila všechno
do hrnce, zalila vodou a dala vařit. Ale pro trochu vůně je osmahnutí fajn. Pak
to tam všechno naházejte, ale kapustové listy ne, ty přijdou na řadu až
nakonec. Zalijte vodou těsně nad zeleninu, ať polévka není moc ředěná.
Osolte,
opepřete, dejte menší bobkový list, ještě jsem dala větvičku oregana. Tady si
myslím, že je i trochu prostoru pro fantazii, polévka sama o sobě je jemná,
není tam žádná dominující chuť, tak můžete bylinky obměňovat. Po uvaření nechte
chvíli zchladnout, vyndejte bobkový list a větší bylinky. Rozmixujte. Pak
polévku dochuťte, bude asi potřeba trochu dosolit. Vhoďte kapustové listy a
krátce povařte, ať změknou, ale nerozvařte je úplně.
Je hotovo.
Žádné komentáře:
Okomentovat