Druh italského
chleba, který můžete upravit na 1000 způsobů. Je ideální na léto jako příloha
k salátům, ke grilovaným dobrotám nebo prostě jen tak samotná.
Potřebujete na 1
placku velikosti asi 25 x 30 cm:
- 250 g hladké mouky
- 10 g čerstvého droždí nebo tomuto množství mouky odpovídající množství sušeného (3, 5 g)
- 180 ml vlažné vody
- 1 ČL cukru
- ¾ ČL soli
Rozmíchejte
kvasnice ve vodě s cukrem a chvíli nechte odpočívat. Přisypte mouku se
solí, zadělejte vláčné nelepivé těsto.
Podle potřeby podsypte moukou. Já jsem zpracovávala v robotu a dohnětla na vále, podsypávat jsem musela minimálně. Nechte přikryté kynout asi 45 minut.
Pak
z těsta udělejte placku do pekáčku nebo na plech. Pekáček vymastěte olejem
a vysypte hrubou moukou. Placka by měla být asi 1 - 1, 5 cm tlustá. Nechte
přikryté kynout asi 30 minut.
Pak polijte lehce olivovým olejem, nadělejte do
placky prsty typické dolíčky. Teď je čas na oblohu, můžete dát olivy, sýr nebo
rajčata, bazalku, různé sýry. Přidejte nějaké bylinky. Já jsem dala tenká
kolečka malé cukety, kterou jsem předtím trochu pokapala a obalila olejem.
Pospala jsem rozmarýnem, plátky z 1 stroužku česneku a trochou parmezánu. Posolte, opepřete.
Rozpalte troubu
na 220 °C.
Přikryjte a
nechte ještě chvilku nakynout.
Dejte pekáč do
trouby a pečte asi 20 minut, nechte lehce zezlátnout na povrchu.
Po upečení
vyndejte z pekáčku na mřížku, nechte vychladnout.
Malý zbytek jsem měla ještě 3. den po upečení a stále byla výborná.
Žádné komentáře:
Okomentovat