Aneb až se zima
zeptá, co jste dělali v létě. Pokud máte větší úrodu, určitě si zkuste
připravit svoje rajčatové konzervy. Je to velmi snadné a ne až tak časově
náročné, jak by se mohlo zdát.
Rajčata musíte
oloupat. Jednoduše nařízněte na jedné straně do křížku, pak dejte na krátkou
chvilku do vroucí vody nebo vroucí vodou spařte.
Já jsem měla rajčat více, tak
jsem v hrnci na plotně udržovala vodu na hranici varu. Do hrnce jsem vždy
dala rajčat, kolik se tam vešlo zhruba v jedné vrstvě, mezitím jsem rychle
nakrojila další dávku. Spařená vyndala, mohla být ve vodě asi 2 - 3 minuty. Dala jsem
spařit novou dávku a zase nakrájela další. Toto byl velmi rychlý proces.
Spařená rajčata mezitím lehce vychladnou a můžete je pak snadno oloupat.
Než začnete pařit
rajčata v horké vodě, zapněte si troubu na 120 °C a dejte do ní vyvařit
prázdné vymyté sklenice. Víčka vyvařte v malém kastrůlku. Po asi 10
minutách varu je vyndejte na ubrousek a nechte okapat, pak čistým ubrouskem
osušte. Sklenice pak vyndejte i s plechem, na kterém jste je měli
v troubě a nechte lehce vychladnout.
Rajčata máte
oloupaná. Sklenice teplé, už nepálí, víčka suchá. Dávejte rajčata do
sklenic a zlehka pěchujte, s úspěchem je můžete mačkat dřevěným drtičem na limety do koktejlů. Nepřidávejte žádnou vodu.
Naplňte asi 2 – 3 cm pod okraj. Zavíčkujte a dejte
sterilovat do trouby (dávám sklenice rovnou na plech, ani ne do vodní lázně) na
100 °C asi 30 – 40 minut. Pak vyndejte a nechte vychladnout. Pokud by se vám
některé víčko nechytlo, uchovávejte sklenici v lednici a prioritně
spotřebujte.
Žádné komentáře:
Okomentovat