Frangipane je
mandlová náplň, může používat na různé způsoby ve sladkém pečení. Nejběžněji
asi v koláčích a koláčkách s ovocem i bez. Pod mandlovou náplň se
nejčastěji použije křehké koláčové těsto typu lineckého.
Potřebujete:
Na těsto:
- 250 g hladké mouky, použila jsem špaldovou
- 125 g studeného másla na kostičky
- 2 žloutky
- špetku soli
- studenou vodu podle potřeby, asi 4 PL
Na náplň:
- 100 g mletých mandlí
- 100 g másla
- 100 g cukru nebo medu
- 2 vejce
- 50 ml šlehačky
- meruňky
Udělejte křehké
těsto a dejte zabalené do lednice. Je dobré dělat jej v robotu nebo rychle
ručně, ať se máslo při zpracovávání moc nezahřeje.
Do mísy robota dejte ingredience
na mandlovou náplň zatím bez smetany a šlehejte, měla by lehce zesvětlat a být
mírně napěněná, netrvá to dlouho. Přidejte šlehačku a ještě krátce prošlehejte.
Náplň by neměla být tekutá.
Zapněte troubu
na 180 °C.
Mezi 2
potravinovými foliemi vyválejte těsto na placku. Nemusí to vždy jít úplně
ideálně, ale zbytek doděláte rukama.
Kulatou formu 28 – 30 cm vymažte nebo
vyložte pečícím papírem. Těsto dejte do formy, domačkejte a doplňte potrhaná
místa, nechte zvednuté okraje asi do 2 cm. Nandejte mandlovou náplň a povrch
poklaďte nakrájeným ovocem.
Dejte do trouby, pečte 40 – 50 minut.
Žádné komentáře:
Okomentovat