Jednoduchý
cuketový nákyp, který nezklame. Musí být krásně vypečený a hlavně
neošizený o jednotlivé dobroty, které dohromady ladí naprosto dokonale. Zase
jedno jídlo z cukety, kde určitě nebudete litovat, že jste jej zkusili.
Ale důležité je, abyste použili dostatečně velký plech, aby byl nákyp tenký. Po
nalití syrového těsta tak kolem centimetru. Jen tak se řádně vypeče a bude
krásně křupavý. Chutná i druhý den, kdy sice kůrčička změkne, ale chutě
zůstávají. Je to samozřejmě tak trochu podvod na diváky, cuketa sama je jen
vehikulum pro ostatní přísady, které nesou chuť. Ale! Cuketa je zdravá, je
dobré ji do jídelníčku občas :-) zařadit, tak proč nevyužít tu možnost a pochutnat si zároveň.
Potřebujete:
- 3 malé cukety nastrouhané i se slupkou
- 1 ČL soli
- špetka pepře
- 100 g čedaru nebo jiného výrazného sýru
- 100 g dobré anglické slaniny nebo uzeného masa
- 3 vejce
- 100 ml slunečnicového oleje
- 3 stroužky česneku
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 2 ČL prášku do pečiva
- trochu tymiánu a oregana, pokud budete mít čerstvé, tak po 1 PL sekaných bylinek, pokud sušené, tak 1 ČL. nebo můžete použít majoránku.
Rozpalte troubu
na 180 °C.
Nastrouhanou cuketu
posypte lžičkou soli, nechte chvíli stát a potom mačkáním v dlani vyždímejte
uvolněnou šťávu. Stačí lehce. Pak všechny ingredience smíchejte dohromady a
nalijte na vymazaný plech nebo na plech vyložený pečícím papírem.
Dejte
do trouby a pečte asi 50 minut, podle barvy. Pokud bude třeba, přidávejte po 5
minutách čas, někdy peču i hodinu, jak kdy.
A už si
můžete pochutnávat.
Žádné komentáře:
Okomentovat