úterý 22. března 2016

Pohanka s opečenými žampióny a hráškem

Výborná a rychlá večeře, jídlo nám moc chutnalo. Máme pohanku rádi a v kombinaci s dozlatova opečenými žampiony a sladkým hráškem vznikla lahodná krmě.

Navíc je jídlo poměrně nenáročné na přípravu. Pohanku jsem měla uvařenou do měkka velmi rychle, určitě dříve než bylo uvedeno na obalu, tak ochutnávejte, ať se vám nerozvaří na lepivou kaši, která se ovšem výborně hodí třeba na karbanátky, takže ani tak by nebylo nic ztraceno.

Potřebujete (na 4 porce):
  •  500 g balení pohanky
  •  500 g žampiónů, ale mohla by být i hlíva nebo lesní houby, to sice teď není možné, ale na podzim….Určitě použijte houby čerstvé.
  •  misku mraženého hrášku
  •  olivový olej
  •  po 1 ČL sušeného tymiánu a rozmarýnu
  •  4 – 5 stroužků česneku nakrájejte na malé kousky
  •  sůl, pepř
  •  hrst strouhaného sýru parmezánového typu
  •  sýr na posypání, nejlépe Fetu nebo podobný

Pohanku připravte podle návodu na obalu a pamatujte, že ji nechcete rozvařit, tak ji hlídejte. Raději použijte o trošku méně vody a propláchnutou pohanku nechejte okapat. Nenamáčejte předem. Do hrnce, ve kterém budete vařit, dejte trochu olivového oleje a pohanku na něm krátce osmahněte, pak zalijte odpovídajícím množstvím vařící vody, osolte.
Houby opláchněte a nakrájejte na ¼. Do rozpáleného woku nalijte asi 4 PL olivového oleje, velmi krátce osmahněte česnek, nesmí začít hnědnout. Přidejte bylinky, promíchejte a vhoďte houby. Nasáknou olej, tak je promíchávejte, ať se to stane rovnoměrně. Opékejte asi 3 – 5 minut na středním ohni, potom houby osolte a opepřete. Postupně pustí šťávu, které bude ze začátku docela dost, a budou se v ní dusit, ale vy míchejte, nemusíte nijak usilovně. Šťáva se bude pomalu vyvařovat a nakonec se žampióny začnou opékat. Celý proces chvíli trvá, tak 20 minut to mohlo být. Když už na pánvi přehazujete opečené houby, přidejte hrášek (ten už chvíli čekal v misce, tak není úplně zmrzlý). 

Pak si trochu odeberte z pánve, abyste měli na ozdobení na talíři, není to samozřejmě nutné :-). Teď nastal čas přidat pohanku, nepoužila jsem úplně všechnu z uvařeného půlkilového balení, ale mohla mi zůstat tak pětina až čtvrtina. 

Mohli byste ji tam zamíchat všechnu, já jsem se řídila instinktem, abychom měli akorát, se zbytkem už pak něco provedu. Vmíchejte tvrdý sýr. Ještě jsem do woku přikápla trochu olivového oleje a zamíchala.


A máte hotovo. Na talíři ozdobte Fetou, odloženými houbami s hráškem a kápněte ještě trošku oleje pro parádu.

Žádné komentáře: