Navíc je jídlo
poměrně nenáročné na přípravu. Pohanku jsem měla uvařenou do měkka velmi
rychle, určitě dříve než bylo uvedeno na obalu, tak ochutnávejte, ať se vám
nerozvaří na lepivou kaši, která se ovšem výborně hodí třeba na karbanátky,
takže ani tak by nebylo nic ztraceno.
Potřebujete (na
4 porce):
- 500 g balení pohanky
- 500 g žampiónů, ale mohla by být i hlíva nebo lesní houby, to sice teď není možné, ale na podzim….Určitě použijte houby čerstvé.
- misku mraženého hrášku
- olivový olej
- po 1 ČL sušeného tymiánu a rozmarýnu
- 4 – 5 stroužků česneku nakrájejte na malé kousky
- sůl, pepř
- hrst strouhaného sýru parmezánového typu
- sýr na posypání, nejlépe Fetu nebo podobný
Pohanku
připravte podle návodu na obalu a pamatujte, že ji nechcete rozvařit, tak ji hlídejte. Raději použijte o trošku méně vody a propláchnutou pohanku nechejte
okapat. Nenamáčejte předem. Do hrnce, ve kterém budete vařit, dejte trochu olivového
oleje a pohanku na něm krátce osmahněte, pak zalijte odpovídajícím množstvím vařící
vody, osolte.
Houby opláchněte
a nakrájejte na ¼. Do rozpáleného woku nalijte asi 4 PL olivového oleje, velmi
krátce osmahněte česnek, nesmí začít hnědnout. Přidejte bylinky, promíchejte a
vhoďte houby. Nasáknou olej, tak je promíchávejte, ať se to stane rovnoměrně.
Opékejte asi 3 – 5 minut na středním ohni, potom houby osolte a opepřete.
Postupně pustí šťávu, které bude ze začátku docela dost, a budou se v ní dusit,
ale vy míchejte, nemusíte nijak usilovně. Šťáva se bude pomalu vyvařovat a nakonec
se žampióny začnou opékat. Celý proces chvíli trvá, tak 20 minut to
mohlo být. Když už na pánvi přehazujete opečené houby, přidejte hrášek (ten už
chvíli čekal v misce, tak není úplně zmrzlý).
Pak si trochu odeberte z pánve,
abyste měli na ozdobení na talíři, není to samozřejmě nutné :-). Teď nastal čas přidat
pohanku, nepoužila jsem úplně všechnu z uvařeného půlkilového balení, ale
mohla mi zůstat tak pětina až čtvrtina.
Mohli byste ji tam zamíchat všechnu, já
jsem se řídila instinktem, abychom měli akorát, se zbytkem už pak něco provedu.
Vmíchejte tvrdý sýr. Ještě jsem do woku přikápla trochu olivového oleje a
zamíchala.
A máte hotovo.
Na talíři ozdobte Fetou, odloženými houbami s hráškem a kápněte ještě
trošku oleje pro parádu.
Žádné komentáře:
Okomentovat