neděle 13. března 2016

Zeleninové curry - Srí Lanka


V lednu jsme s manželem cestovali 2 týdny po Srí Lance. Byla to úžasná cesta, nadchlo nás úplně všechno, lidé, památky, příroda a samozřejmě i jídlo. Na to jsme se obzvlášť těšili, milujeme asijskou kuchyni, takže bylo jasné, že i tady si budeme užívat.
Cestovali jsme po vlastní ose, nechtěli jsme si na celou cestu najímat auto s řidičem, což je asi jeden z nejběžnějších způsobů sólo cestovatelů. Chtěli jsme vyzkoušet všechno a také jsme zvyklí se pohybovat svobodně. A měli jsme trošku morální problém s najmutím si řidiče. Nebyli jsme ale sami, potkali jsme několik párů (i například kanadských důchodců nebo dokonce samotnou anglickou důchodkyni), kteří měli stejný problém. Ale nepochybuji a zkušenosti lidí z našeho okolí to dokazují, že cestování s řidičem funguje, řidič je zároveň průvodcem a může být velmi nápomocen. To jsou ale na Srí Lance v podstatě všichni. Kam jsme přijeli, tam jsme si s pomocí domácích v penzionech či hotýlcích domluvili vše podle našich dalších plánů. Jezdili jsme vším, vlakem včetně posezení v nacpaném vagónu ve dveřích s nohama ven, busem luxusním (za pár korun) i tím nejobyčejnějším narvaným courákem skoro zadarmo (ovšem jen krátké přejezdy). Běžně tuk - tuky, ovšem to počítám i celodenní výlety, kdy jsme za jeden den s naším řidičem urazili dohromady skoro 140 km.
Taky jsme všechno možné jedli. Tedy spíše všude možně. Na hmyzí prodejce jsme nikde nenarazili. Žádné jídlo, co jsme zkusili, nebylo z kategorie, fuj to se nejí - žádný hmyz ani hadí ocásky. Jedli jsme na ulici, v obyčejných restauracích pro místní i v těch víceméně turistických. Často jsme si dávali večeři, kterou vařili v hotelu, vesměs z kategorie úžasné domácí kuchyně. Nikdy nám nic po jídle nebylo a ohromně nám chutnalo. 
Podařilo se mi domluvit nakouknutí do domácí kuchyně při přípravě večeře. Curry tak, jak jej připravují na Srí Lance, je velmi jednoduché. Snadnější ani být nemůže. Já jsem ve svém receptu navíc osmahla cibulku, česnek, zázvor a chilli na ghí. Oni jen dali všechny ingredience do hrnce a dusili v kokosovém mléku. Postup byl stejný u krevetového i dýňového curry, u jejichž přípravy jsem byla.
Ale je možné, že ne všude se vaří stejně, tohle mohla být opravdu ta úplně nejjednodušší, domácí verze. Pravda ale je, že jídlo bylo skvostné.

Potřebujete:
  •  1 malou nebo půlku větší dýně
  •  4 brambory
  •  malou misku fazolových lusků (i mražených)
  •  misku zeleného hrášku
  •  3 stroužky česneku
  •  1 malou cibuli
  •  zázvor, kus asi 4 cm velký
  •  400 ml konzervu kokosového mléka
  •  250 ml vývaru nebo vody
  •  3 ČL curry koření, já jsem měla koupené z trhu na Srí Lance. Koření dnes není těžké koupit, ale určitě doporučuji směsi, které se prodávají v orientálních koutcích a prodejnách, bývají autentičtější než žlutá curry běžně kupovaná u nás. Většinou mají spíš hnědou nebo do zelena barvu, někdy je curry směs pražená, tak bývá tmavší. Chuťově jsou tyto směsi bohatší, zemitější.
  •  1 ČL kurkumy
  •  curry lístky, ty jsou snad v úplně každém jídle, které si a Srí Lance dáte (ne tedy v dezertech), jsou nezbytnou součástí kuchyně. Tady je možná koupíte v Praze v asijských tržnicích, ale my ostatní máme smůlu. Mám doma balíček sušených, ale není to ono. Pár jsem jich tam dala. Můžete ale klidně použít pár lístků bazalky, jak říkal kuchař, kterému jsem nakukovala přes rameno.
  •  asi 5 cm kousek cejlonské skořice (optimálně - pokud nemáte, dejte normální - co je ovšem normální že, pro mne určitě moje oblíbená cejlonská).
  •  ½ ČL chilli koření, pokud chcete mít jídlo pikantní, což doporučuji
  •   limetkovou nebo citrónovou šťávu na okyselení v závěru
  •  sůl
  •  1 PL ghí (v mojí verzi)
  •  1 PL sekaného zeleného koriandru, případně I petrželky

V hrnci rozehřejte ghí, osmahněte krátce nadrobno nakrájenou cibuli, česnek, zázvor a chilli papričku. Okořeňte curry směsí, kurkumou a skořicí s chilli kořením. Přidejte dýni oloupanou (podle druhu, Hokkaido nemusíte) a nakrájenou na větší kousky (asi jako vařené brambory), promíchejte a zalijte kokosovým mlékem a vývarem, osolte. Přidejte brambory nakrájené na ¼. Přiklopte poklicí, nechte ale malou škvírku a vařte na mírném ohni. 

Když je zelenina skoro měkká, přidejte hrášek a fazolky, ještě chvíli odkryté vařte, vyvaří se trochu tekutiny a omáčka zhoustne. Až se uvaří brambory a dýně do měkka, mícháním se trochu odrolí a tím se krásně ještě zahustí omáčka, ale nepřežeňťe to, jen zlehka a taky zeleninu nerozvařte.
Nakonec podle chuti mírně okyselte limetovou šťávou a dosolte, pokud je třeba. Zamíchejte asi 1 PL koriandrových lístků, výborně to pokrm dochutí. S úspěchem lze použít i lístky mražené.




1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Jeee, tak jsem se dozvedela neco vice o Vasi dovce na Sri Lance. :-) B.