Nedávno do naší
zahradní místnosti přistálo na podzim objednaných a doteď u dodavatele
uskladněných 20 kg brambor. Určitě nám vydrží hodně dlouho. Letos jsem to nějak
neodhadla, moc pomalu jsme odjedli zásobu připravenou na zimu. Jinými slovy,
bramborová jídla, to je výzva pro příští období.
Nemáme s tím tedy nejmenší problém, protože brambory jsou prostě brambory, máme je rádi a navíc jejich využitelnost je velmi bohatá. Teď jsem to vzala opět průletem přes lednici a mrazák a podle toho se vařilo. Ale určitě, pokud jsou hlavní ingredience na vašem seznamu favoritů, tak si tohle jídlo zkuste udělat, nám moc chutnalo a navíc bylo výborné i ohřívané.
Nemáme s tím tedy nejmenší problém, protože brambory jsou prostě brambory, máme je rádi a navíc jejich využitelnost je velmi bohatá. Teď jsem to vzala opět průletem přes lednici a mrazák a podle toho se vařilo. Ale určitě, pokud jsou hlavní ingredience na vašem seznamu favoritů, tak si tohle jídlo zkuste udělat, nám moc chutnalo a navíc bylo výborné i ohřívané.
Pokud zapékám
bramborová jídla, často používám syrové brambory. Tentokrát jsem se ale
rozhodla pro jiný postup a uvařila jsem je nejdříve ve slupce. Syrové brambory
si totiž někdy dávají na čas a dlouho trvá, než jsou opravdu měkké. Já jsem
neměla čas. Brambory jsem si dala vařit a šla pracovat na zahradu. Potom jsem
jídlo během krátké doby připravila, dala do pekáče zapéct na necelých 40
minut s jistotou, že bude v každém případě hotové.
Potřebujete:
- 8 – 10 středně velkých brambor uvařených ve slupce. Neměla jsem je ani zcela vychlazené, když jsem je loupala.
- 450 g balení mraženého špenátu nebo mangoldu (případně i z vlastní úrody). Nikdy nepoužívám protlak, měla jsem špenátové listy lisované do kostek. Pokud máte vlastní velké listy, tak je nakrájejte nahrubo.
- 200 g balení žervé ve vaničce (modré balení Lidl nebo Lučina, samozřejmě může být i Philadelphia)
- 1 hrnek mléka
- sůl, pepř
- rostlinný olej
- muškátový oříšek
- 3 stroužky česneku
- 100 – 150 g modrého plísňového sýru, pokud jej nemáte rádi, nastrouhejte navrch jiný sýr podle vaší volby.
Brambory
oloupejte a nechejte ještě chladnout.
Příprava omáčky
je velmi jednoduchá, omáčka je bezlepková, není třeba ji nijak dále zahušťovat.
Na asi 2 PL oleje lehce osmahněte nakrájený česnek. Já jsem od hrnce odběhla a
měla jsem česnek mírně tmavší, než jsem plánovala, ale nebyl zhořklý, tak jsem
pokračovala ve vaření. Dejte do hrnce žervé a vymíchejte dohladka. Pracujte na
mírném plameni. Potom přilijte mléko a míchejte. Když se omáčka mírně vaří,
přidejte špenát. Pokud přidáváte mražený, musíte prohřívat a vařit, až je všechen špenát
rozmrzlý.
Může se stát, že budete muset přilít trochu mléka a omáčku tím mírně
„naředit“. Osolte, opepřete.
Pekáč velikosti
asi 25 x 35 cm vymažte a vysypte strouhankou, případně bezlepkovou
alternativou.
V jedné
vrstvě nakrájejte na dno na plátky brambory, mírně osolte a dejte na ně polovinu
omáčky. Dejte druhou vrstvu brambor a vše zopakujte.
Dejte do trouby vyhřáté na 200 °C zapéct na 30 –
40 minut než budete mít povrch pěkně zlatý.
Žádné komentáře:
Okomentovat