Černou čočku
jsem ještě nezkoušela, ale moc se mi líbila, takže bylo nezbytné ji zakoupit :-).
Přemýšlela jsem,
jak ji připravím. Nakonec jsem se rozhodla, že zkusím tak trochu curry verzi.
Dá se jíst samotná i jako příloha, což mám také v plánu, chystám se na rybu.
Dá se jíst samotná i jako příloha, což mám také v plánu, chystám se na rybu.
Černou čočku
nemusíte namáčet předem, netrvá dlouho ji uvařit, tak kolem 30 minut. Solila
jsem až ke konci, ale snad to ani není nutné, prý se může dříve.
Potřebujete:
- černou čočku Beluga, množství záleží na vás, kolik obvykle používáte a také jaký je cíl vaší cesty. Ale jak jsem psala, můžete toto jídlo připravit jako hlavní chod i jako přílohu, takže můžete uvařit víc najednou.
- 5 středních mrkví nakrájených na kostičky (na 500 g balení čočky)
- 2 malé cibule nakrájené nadrobno
- 4 stroužky česneku taktéž
- 1 vrchovatá PL ghí nebo 2 PL oleje
- 1 ČL římského kmínu rozdrceného v hmoždíři
- 2 – 3 ČL curry koření (podle vydatnosti)
- 2 ČL paprikových vloček sladkých nebo 1 ČL sladké papriky
- ½ ČL chilli
- 1 malý bobkový list
- 3 PL domácího rajského protlaku nebo 2 kupovaného (bývá hodně koncentrovaný, tak raději po použití 1 PL zamíchejte a ochutnejte)
- sůl
- voda nebo vývar
Nasypte propláchnutou
čočku, promíchejte, dejte zbývající koření, protlak a zalijte vodou tak, aby
byla čočka akorát ponořená. Přiklopte a na mírném ohni nechejte probublávat.
Občas se do hrnce podívejte a přidejte podle potřeby trochu vody. Když je čočka
skoro měkká, osolte.
Po uvaření do měkka, pokud ještě zbýbá v hrnci více vody, vařte odkryté, lehce můžete přidat teplotu a tekutinu zredukovat.
Čočka je výborná, chutí podobná klasické zelené čočce, na kterou jsme u nás zvyklí. Má ale výhodu, že se nerozvaří a zůstane pěkně ve slupce. Pro tuto vlastnost je velmi vhodná i do různých salátů.
Čočka je výborná, chutí podobná klasické zelené čočce, na kterou jsme u nás zvyklí. Má ale výhodu, že se nerozvaří a zůstane pěkně ve slupce. Pro tuto vlastnost je velmi vhodná i do různých salátů.
Žádné komentáře:
Okomentovat