Výborná, rychlá
večeře. Místo krup byste mohli použít špaldu nebo bulgur. Já jsem po kroupách
sáhla proto, že jsem na ně jednoduše měla chuť.
A ten parádní pastinák jsem na
podzim koupila na farmářském trhu a kupodivu mi i krásný vydržel až do teď. Tak
jsem si řekla, že je škoda nechat ho zkazit. Pán, co ho prodával, říkal, že se
při vykopávání pořádně nadřel. Některé byly dlouhé až půl metru s tenkým
ocáskem. Obdivuhodné je, že se mu je podařilo vykutat celé.
Potřebujete:
- pastinák (případně můžete nahradit petrželí), já jsem měla 3 velké a jídla jsem nadělala 4 obstojné porce
- kroupy, měla jsem necelé půlkilové balení, tak ¾ pytlíku. Propláchněte a uvařte je v osolené vodě na skus, nerozvařte. Trvá to asi 20 minut.
- 2 malé vařené červené řepy (ty jsem tentokrát vyndala z mrazáku)
- 5 stroužků česneku
- olivový olej
- 2 ČL sušeného tymiánu, sůl, pepř
- 1 hrst strouhaného tvrdého sýru (parmezánového typu ideálně)
- Feta nebo jiný podobný sýr na posypání
Pastinák oloupejte
a nakrájejte na kostičky.
Na rozpálenou pánev (wok ideálně) nalijte asi 3 PL olivového oleje, na něm jen velmi krátce opečte nakrájený česnek, posypte
tymiánem a přidejte pastinák. Opékejte na středním plameni, míchejte. Po chvíli
osolte a opepřete a pečte dozlatova. Pak přimíchjte uvařené kroupy, podle
chuti dosolte, opepřete. Pokapejte ještě olejem, ať není jídlo suché.
Nakonec
přidejte na kostičky nakrájenou červenou řepu a parmezán, promíchejte.
Na talíři porce
posypte drobenou Fetou a pokapejte ještě jednou olejem.
Žádné komentáře:
Okomentovat