pondělí 28. března 2016

Filmová snídaně


Pod vlivem úplňku, to jen zdroj inspirace a už si ani nevzpomenu, jak je to dlouho, co jsme tuhle filmovou klasiku s Cher a Nicolasem Cagem viděli, je to celá věčnost. Ani se mi o tom nechce přemýšlet. Co ale vím, že od té doby čas od času děláme filmový toust s vajíčkem. Je to taková lahoda!
A tak jsem se rozhodla jej sem dát. Popravdě si myslím, že jsme jej sami aspoň rok neměli, ale sešlo se mi doma teď hodně vajíček. A jak jsem tak přemýšlela, co k snídani udělám, ťuklo to samo. A všichni z toho měli velikou radost a vy ji budete mít taky, protože si vážně pochutnáte.

Co budete potřebovat:
  •  toustový chleba, na osobu jeden plátek, pro větší jedlíky dva. Čím lepší chleba bude, tím lépe bude toust chutnat. Optimální by bylo, kdyby se vám povedlo sehnat nějaký větší rozměr, protože naše toustové chleby jsou docela malé, tak když do nich vykrojíte díru pro vajíčko, nemůže tato být dost veliká, aby se vám toust nerozpadl, a vajíčko se do ní vešlo celé. Základem je tedy plátek chleba, do kterého malou skleničkou vykrojíte díru. Můžete použít i vykrajovátko, dokonce i ozdobné, takže vykrojíte třeba srdíčko. Vykrojený dílek schovejte, budete jej také opékat.
  •  dobrá vajíčka, čerstvá a nejlépe domácí z osvědčeného zdroje – na 1 toust 1 vejce
  •  plátek másla na pánev, vyberte si takovou, kde víte, že se vám vajíčko nebude přichytávat, budete toust obracet a cílem je neporušit žloutek při zachování jeho tekuté konzistence. Másla jsem dávala necelý půl centimetrový plátek na 2 tousty, které se mi vešly na moji pánev najednou i s kolečky chleba ze středu.
  •  dobrou majonézu nebo jinou omáčku, kvalitní šunku nebo sýr, ty můžete k toustu přikusovat. Nejlepší je ale jen tak samotný.
  •  sůl, pepř


Připravte si tedy plátky chleba, vykrojte centra. 




Rozehřejte máslo. Když pění, dejte na pánev chleba i s vykrojenými kolečky. Aby se všechno máslo nevcuclo do chleba z jedné strany, plátky hned po položení na pánev otočte, aby byly z obou stran rovnoměrně omaštěné. Pánev přesto zůstane trochu mastná, nevytírejte ji chlebem úplně, jen co se pasivně vsákne. Zvolna na středním plameni chleby opečte z jedné strany a nechejte je zezlátnout. Pak vše obraťte a do připravených středů opatrně vyklepněte vajíčka, nalívejte je tam pomaleji, aby se vám vrhnutý bílek neroztekl do okolí. Vejce se do prostoru celé nevejde, ale bílek víceméně měl zůstat na povrchu toustu. 

Zvolna opékejte, osolte, opepřete. Potom, když je bílek zespodu již bílý, opatrně naberte toust širokou obracečkou a otočte. 

Bílek je navrchu ještě syrový, tak pracujte rychle, ale jemně, ať plácnutím o pánev nepraskne žloutek. Opékejte zhruba stejnou dobu. Bílek na spodní straně bude hotový, ale když lehce zmáčknete žloutek, musí být měkký. Není to žádná věda, ale trochu cviku to chce. I kdyby se vám podařilo žloutek rozbít, nechejte vajíčko zatáhnout a podávejte, vevnitř určitě trochu tekutého žloutku bude.

Vyndejte opět opatrně z pánve a podávejte. 

Žádné komentáře: