Jednoduchá a
naprosto vynikající. Poprvé jsem ji měla před lety o jarních prázdninách v Livignu
v restauraci. Ač by nemuselo, překvapilo mě, že vlastně hlavní obloha na
pizze je přidána až po upečení.
Naprosto logicky, bylinky by upečením nezískaly a sušené maso také není vhodné k tepelné úpravě. Bresaola je sušené hovězí, je vynikající, ale také to není nejlevnější záležitost, tak pokud nemáte Bresaolu, nezoufejte, chutná sice úplně jinak než běžně dostupná Schwarzwaldská šunka, ale i tu můžete klidně použít, pizza bude také moc dobrá. Případně použijte jiný typ sušené šunky. My jsme si Bresaolu přivezli z Livigna, kam jsme se zase po pár letech vrátili zalyžovat si (jiná věc je, že jsem půl týdne byla v posteli s virózou, ale to teď není podstatné). Takže to byl náš suvenýr z dovolené.
Naprosto logicky, bylinky by upečením nezískaly a sušené maso také není vhodné k tepelné úpravě. Bresaola je sušené hovězí, je vynikající, ale také to není nejlevnější záležitost, tak pokud nemáte Bresaolu, nezoufejte, chutná sice úplně jinak než běžně dostupná Schwarzwaldská šunka, ale i tu můžete klidně použít, pizza bude také moc dobrá. Případně použijte jiný typ sušené šunky. My jsme si Bresaolu přivezli z Livigna, kam jsme se zase po pár letech vrátili zalyžovat si (jiná věc je, že jsem půl týdne byla v posteli s virózou, ale to teď není podstatné). Takže to byl náš suvenýr z dovolené.
Vlastní těsto na
pizzu dělám stále podle stejného receptu zde. Pekla jsem na šamotové desce z Tchiba,
kterou jsme rozpálila v troubě na dolním roštu na 230 stupňů Celsia s programem na
pizzu. Těsto dávám na pečící papír, i když se píše, že se má dát přímo na
desku, ale to nedokážu. Mám těsto opravdu tenoučké, pěkně se s ním pracuje
a po upečení je pizza krásně vypečená, ale nejsem schopná ji ani pomocí
dřevěné podložky k tomu určené na desku přesunout. Papír mi zajistí, že ji
do trouby dostanu a jsem tak spokojená.
Potřebujete:
- vykynuté těsto na pizzu
- 2 - 3 PL olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- Mozzarellu
- pepř
- Bresaolu nebo sušenou šunku, stačí cca 3 plátky na 1 pizzu průměru kolem 30 mm
- roketu případně rukolu, jsou příbuzné, chutnají podobně a hodí se obě
- sýr parmezánového typu
Postup je velmi
jednoduchý. Než začnete chystat pizzu, je třeba aspoň půl hodiny žhavit desku v troubě.
Pak si vezměte bochánek těsta a vytahejte na placku, můžete si pomoct válečkem
a pak vytahovat na požadovaný průměr. V mističce smíchejte nastrouhaný
česnek a olivovým olejem a pak jím potřete těsto. Posypte čerstvě mletým pepřem
a natrhejte asi půl bochánku mozzarelly na jednu pizzu.
Přeneste do rozpálené
trouby na desku, pečte 10 minut.
Pomocí podložky
velmi opatrně, ať se nespálíte, vyndejte pizzu z trouby.
Na povrch
natrhejte sušené maso na drobné kousky, pamatujte, že se poněkud hůře
ukousne, je proto lepší mít natrháno na kousky, abyste si při prvním soustu
nestáhli celý plátek z pizzy dolů. Posypejte natrhanou roketou nebo rukolou
a loupáčkem na brambory nastrouhejte ledabyle tvrdý sýr. Můžete ještě zakapat
olivovým olejem.
Žádné komentáře:
Okomentovat