Ano vím, že teď
koupený květák bude určitě samé zdraví, hlavně když má velikost fotbalové
mičudy.
Ale jak říká moje babička - einmal ist keinmal. Někdy neodoláme. Nemám potřebu kupovat teď rajčata a okurky, nemají žádnou chuť, a jestli je mám nebo ne, není rozdíl. Ale květák nebo brokolice, to mi nevadí, chutná mi i v zimě.
Ale jak říká moje babička - einmal ist keinmal. Někdy neodoláme. Nemám potřebu kupovat teď rajčata a okurky, nemají žádnou chuť, a jestli je mám nebo ne, není rozdíl. Ale květák nebo brokolice, to mi nevadí, chutná mi i v zimě.
Tyto karbanátky
jsou pečené na plechu v troubě pěkně do křupava s minimem oleje na
povrchu.
Potřebujete:
- 1 malý nebo polovinu velkého květáku povařeného v osolené vodě maximálně 5 – 10 minut, měl by být měkký, ale držet formu, nesmíte jej rozvařit
- 120 g strouhaného tvrdého sýru podle vaší chuti nebo stavu lednice
- 1 balení lahůdkového nebo uzeného tofu
- 1 vejce
- 2 PL jemné strouhanky
- sůl podle potřeby
- 2 PL čerstvých nebo mražených bylin (petrželka nebo bazalka)
- strouhanka nebo Panko hrubá strouhanka na obalení (více zde)
- rostlinný olej na plech
Povařený květák vyndejte
na cedník a nechejte mírně zchladnout a řádně okapat, nesmí v něm zůstat
voda. Potom jej nožem nasekejte hodně najemno, u toho se můžete pěkně vyřádit,
je to celkem zábava, ale budete muset pracovat na velkém prkénku nebo rovnou na
válu.
Do mísy dejte
květák, tofu, sýr, vejce, 2 PL strouhanky a bylinky. Vše nejdříve promíchejte
vařečkou. Pak je nejlepší do toho strčit ruku a pořádně hmotu propracovat, aby
se pěkně spojila, jde to celkem snadno.
Do hlubokého talíře nasypte asi 2 hrsti
hrubé strouhanky. Lžicí naberte hmotu na karbanátky, udělejte v ruce kouli.
Těsto se nelepí, nemusela jsem si v mezidobí ani nijak moc omývat ruce,
vše bylo tak nějak přiměřené. Kouli oválejte ve strouhance, jako když děláte
sněhuláka, nakonec ji splácněte na asi 1 cm tlustý karbanátek.
Na velký plech
si rozetřete asi 3 PL oleje. Položte karbanátek na plech a pak jej otočte, bude
tak z obou stran velmi lehce omaštěný. Takto zpracujte všechno těsto. Mně
se sotva vešly placičky na plech, musela jsem si zahrát tetris a trošku
přesunovat, ale nakonec jsem to zvládla. Těsto nijak nevyběhne, tak můžete dávat
opravdu těsně k sobě.
Troubu rozpalte
na 200 – 220 °C. Dejte péct na 30 minut. Ale může se stát, že po této době
ještě nebude povrch zlatý, někdy to stačí, někdy trvá i kratší dobu, tak
hlídejte posledních 5 – 10 minut. Já jsem tentokrát nakonec přehodila program v troubě
na gril na 220 °C a přidala 10 minut.
Žádné komentáře:
Okomentovat