Potřebujete (pro cca 4 osoby):
- mangold nebo špenát, záleží na tom, pro kolik lidí vaříte a kolik ho máte. Já jsem měla čerstvého plnou velkou mísu, ale po spaření, vymačkání a nakrájení toho mohl být plný polívkový talíř.
- 250 g ricotty
- sůl, pepř
- 1/4 . vývaru nebo vody ze špaget
- olivový olej
- 2 stroužky česneku
- 500 g balení špaget
- hrst nasucho opražených slunečnicových semínek
- trochu sýru typu Feta
Mangold omyjte, oklepejte. Pokud máte
listů jen mísu, tak stačí dát vařit plnou konvici vody (1,5 – 2 l) a mangold
v míse zalijte vařící vodou. Nechejte pár minut stát a opatrně slijte vodu
do hrnce. Mangold propláchněte studenou vodou, ať se co nejrychleji ochladí.
Pak jej po malých dávkách vyždímejte a nakrájejte nahrubo.
Slitou vodu doplňte dle potřeby,
osolte a dejte vařit. Pak v ní uvařte špagety.
Na velkou rozehřátou pánev nelijte
asi 2 PL olivového oleje a dejte nakrájený česnek. Prakticky vzápětí přidejte
do pánve mangold a duste pomalu do měkka. Můžete trošku podlít, tak 100 ml
vody. Osolte a opepřete.
Po zhruba 10 minutách je mangold
měkký, zamíchejte do něj ricottu a přidejte podle potřeby postupně vodu ze
špaget. Celkem to bude zhruba do ¼ litr, aby mangold byl pěkně krémový. Nakonec
vmíchejte tvrdý sýr.
Žádné komentáře:
Okomentovat